Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie na vervanging EGR klep

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 april 2019

Anderhalf jaar geleden is de EGR klep van mijn Ford S Max vervangen. Inmiddels 35000 km verder moet deze weer vervangen worden. Wat is de normale garantie termijn voor dit soort reparaties / vervanging?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Anderhalf jaar geleden is de EGR-klep van uw Ford Max vervangen. Nu is de EGR-klep andermaal defect. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur EGR
De levensduur van een EGR-klep is gevoelig voor vervuiling. Vervuiling EGR wordt onder meer negatief beïnvloed door de rijstijl van de bestuurder (met name het veelvuldig in lage toeren rijden). In alle redelijkheid heeft u zeker niet te verwachten dat de EGGR na anderhalf jaar en 35.000 km andermaal aan vervanging toe is.

Non-conformiteit
Nu de EGR al na 35.000 km defect is, kan gesteld worden dat deze ondeugdelijk is, en derhalve niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst (non-conformiteit art 7:17 BW).

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW  komen de reparatiekosten voor risico en rekening van uw verkoper.

Geschillencommissie
Indien het autobedrijf is aangesloten bij de BOVAG kunt u bij een geschil deze ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Rechtsbijstand
Schakel bij problemen uw eventuele rechtsbijstandsverzekering in.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website.