Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dwaling bij import auto (ex-schade auto)

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 maart 2019

Ik ben onlangs een aankoop op een Mercedes Benz overeengekomen voor een kleine 30.000 euro. Uit vooronderzoek ben ik te weten gekomen dat dit een import auto betreft. Bij het bezichtigen heb ik expliciet naar de (schade)historie gevraagd, maar de auto had alleen wat lichte bumperschade welke volledig is gerepareerd. Na de bezichtiging is er een koopovereenkomst (geen bovag) gesloten zonder verdere voorwaarden, uitsluitingen en afleverafspraken. Ik zou de auto die week erop ophalen, maar heb vooraf nog het VIN/chassisnummer opgevraagd van de verkoper (deze stond niet vermeld op het koopcontract). Op basis van een (internationaal) VIN-rapport die ik heb kunnen aankopen kwam ik tot de verschrikkelijke ontdekking dat het een ex-schade auto is geweest (met foto's van de schade). De auto heeft duidelijk een flinke frontale klapper gemaakt en er zijn veel meer delen beschadigd geweest. Eveneens met de informatie dat de auto in Duitsland vervolgens via een internetveiling is aangeboden voor nog onder de 14.000 euro. Ik heb de verkoper direct gemaild en gebeld om dit aan te geven, maar naar eigen zeggen was dit voor hem ook niet bekend en niet gemeld door zijn verkopende partij. Ik weet uiteraard niet of dit geheel waar is, maar het zou in dit geval dan gaan om wederzijdse dwaling. Door deze ontdekking is er nog geen overdracht geweest (er is ook nog geen aanbetaling gedaan). Als ik had geweten dat het een ex-schadeauto is, dan had ik de auto zeker niet gekocht. De verkoper wil nu wel een vergoeding/annuleringskosten voor het ontbinden van het koopcontract. Nu is de vraag of ik van hem (als professionele koper) had mogen verwachten op de hoogte te moeten zijn van het schadeverleden en of ik mijn onderzoeksplicht voldoende en zover ik kon heb uitgevoerd? Het VIN-rapport heb ik achteraf na verder onderzoek tegen een vergoeding kunnen achterhalen, maar vooraf had ik geen VIN/chassisnummer tot mijn beschikking. Ik ben dus van mening dat ik dit niet had kunnen weten. Ik heb inmiddels een aangetekende brief gestuurd met de mededeling dat ik de koopovereenkomst vernietig op basis van dwaling (een onjuiste voorstelling van zaken). Tevens is een vriend van mij betrokken geweest bij het vooronderzoek, de bezichtiging en de communicatie achteraf met de verkoper. Is mijn beroep op dwaling hier terecht?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een autobedrijf een gebruikte Mercedes gekocht voor € 30.000,-. Voor de levering bent u middels het chassisnummer (VIN) informatie weten te achterhalen, dat de auto - in tegenstelling tot hetgeen de verkoper beweerde tijdens de onderhandelingen - blijkt de auto geïmporteerd met forse schade. Hierop heeft u de verkoper bericht, dat u de auto niet wil afnemen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Dwaling
Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.

Informatieplicht verkoper
Nu de verkoper niet ontkent, dat hij de auto destijds heeft aangeprezen als zijnde een auto met slechts lichte schade, ontslaat u van verdere onderzoek op dit specifieke punt. De verkoper komt er niet mee weg door te stellen, dat hij evenmin op de hoogte was van het schadeverleden van de auto. Een professionele verkoper had behoren te weten of de auto al dan niet een aanzienlijk schadeverleden kent. Indien de verkoper de auto zelf niet geïmporteerd heeft, had hij aan het BPM bedrag kunnen vaststellen, dat de auto met forse schade is geïmporteerd.

Vernietigen koopovereenkomst
Nu er sprake is van dwaling kunt u de koop vernietigen. Hierbij dient de situatie worden teruggebracht in de situatie van vóór het moment van de koop.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.