Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorberekenen Videmakosten RECRON bedrijf

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 maart 2019

Wij zijn eigenaar van een recreatiewoning op een park van Recreatie Centra Nederland. RCN valt onder de RECRON. RCN rekent sinds kort Videmarechten aan de woningeigenaren door. RECRON heeft een aangepast Videma-tarief uitonderhandeld bij Videma. Standaardtarief voor bedrijven is €45,70 per jaar. RECRON-bedrijven betalen een tarief van € 26,75 per bungalow (RECRON KHN/A-tarief).
RCN berekent aan de woningeigenaren het normale tarief van € 45,70 door. Zij betalen echter zelf € 26,75 en rekenen dus een extra opslag van € 18,95 door aan de eigenaren (maal 50 huizen).

Ik heb Videma en RECRON gebeld. RCN mag volgens hen doorberekenen wat ze willen ('in redelijkheid') en hoeven daarover geen enkele transparantie te geven. Citaat RECRON: 'wij adviseren ondernemers daarover niet transparant te zijn.U vraagt toch ook niet bij Albert Heijn hoe de prijzen tot stand gekomen zijn?'. Wij vinden dit een kwalijke en onbegrijpelijke zaak. Kunt u aangeven wat de rechten van ons als woningeigenaar en 'consument' zijn in deze?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft op een recreatiepark (RECRON) een vakantiehuisje. De ondernemer brengt jaarlijks € 45,70 door ter zake Videma kosten (auteursrechten tv-programma's). U bent van mening dat de ondernemer desbetreffende kosten moet specificeren. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

De kosten die een campingondernemer betaalt aan Videma bedragen circa € 30,- . Voorts mag een ondernemer redelijke kosten in rekening brengen voor administratie etc.

Geschillencommissie
Indien de ondernemer geen openheid van zaken wenst te geven in de opbouw van de doorbelaste kosten, dan zou u de Geschillencommissie Recreatie kunnen verzoeken om de redelijkheid van de doorbelaste kosten te toetsen.