Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camera snelheidsmeter(flitser)

Vraag gesteld door Absmeenk op 18 maart 2019

Ik werd op 16-11-2018 al rijden op de N345 thv hmp 15,7  15.14uur geflits om dat ik na correctie 4 km te snel reed. Na opvragen van de foto zag ik dat ik aan de voorkant van de auto was geflits, heb daar bezwaar op aangetekend dat ik hier niet mee eens was,de reden is dat  een motor rijder niet  aan de voorkant  kunnen flitsen (geen nummer plaat aan de voorzijde) maar een automobiel wel. Kreeg  geen schriftelijk antwoord op mijn vraag, na zelf maar weer eens gebeld wel telefonische het antwoord was het  zijn 2 verschillende voertuigen vandaar dat de motor niet en de auto wel aan de voorzijde kan worden geflits.

Volgens de grondwet art 1 zijn wij toch allemaal gelijk! Is dit toch misschien geen gelijkheid. 

Wie kan mij vertellen hoe het nu werkelijk is?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen voor het rijden met een te hoge snelheid. De auto is van voren gefotografeerd. U heeft bezwaar gemaakt omdat het niet mogelijk is om motorrijders van voren te fotograferen.

Als u een bekeuring ontvangt kunt u bezwaar maken. Dit is zinvol als u kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan. Het feit dat andere voertuigen op deze wijze niet geflitst kunnen worden doet daar niet aan af. Niet elk voertuig kan op dezelfde wijze worden bekeurd. Fietsers zullen bijvoorbeeld moeten worden aangehouden. Dit betekent niet dat alle andere voertuigen dan ook moeten worden aangehouden. In die zin zal een beroep op de Grondwet dan ook naar mijn inschatting niet leiden tot het gegrond verklaren van uw bezwaar.

U geeft aan bezwaar te hebben gemaakt. Wordt het bezwaar afgewezen, dan is het mogelijk om binnen zes weken na ontvangst van de afwijzing beroep aan te tekenen bij de rechter. In dat geval zult u wel het boetebedrag eerst moeten voldoen als waarborgsom. U krijgt dit bedrag terug als u in het gelijk wordt gesteld.

Wordt het beroep ook afgewezen? Dan is het nog mogelijk om bij een boetebedrag boven € 70,- in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Is het boetebedrag lager, dan zijn er verder geen mogelijkheden meer.

Voor uw verdere mogelijkheden verwijs ik u graag naar het stappenplan boete en bezwaar op onze website: