Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brief officier van justitie Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 maart 2019

Ik heb van staatsanwalt Bochum een brief ontvangen wegens strafrechtelijk onderzoek tegen onbekende dader wegens doorrijden na ongeval. Mij wordt ten laste gelegd een auto te hebben aangeraakt waardoor die aanzienlijke schade heeft. Men wil mij als getuige oproepen en men wil weten wie de bestuurder is.

Eenzelfde brief heb ik al in augustus 2018 ontvangen en beantwoord. Daarin heb ik al aangegeven dat ik de bestuurder was. Nu vraagt men dat opnieuw en men geeft tegelijkertijd aan dat ik kan weigeren om te getuigen. Maar er was geen sprake van een ongeval. Wegens werkzaamheden op de snelweg in Duitsland waren er 2 smalle rijstroken. Ik reed links en wilde naar de rechter rijbaan. Op het laatste moment zag ik rechts een auto aankomen.

Het leek erop dat hij ons rechts wilde inhalen. Ik kon nog snel naar links, geschrokken maar gelukkig geen botsing. De tegenpartij zegt flinke schade te hebben, wij hebben geen schram op de auto. De verzekering heeft de claim ook afgewezen. Uiteraard heb ik bij de eerste brief beschreven wat er gebeurd was en verteld dat er geen ongeval was. Kunt u mij advies geven wat ik nu moet doen met deze tweede brief?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft van een Duitse Officier van Justitie (OvJ) ontvangen, wegens een voorval uit 2018 waarin u door een tegenpartij wordt beschuldigd van het doorrijden na het veroorzaken van een ongeval. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Adviseer u nogmaals een brief te sturen - inclusief kopie brief augustus 2018 en kopie brief afwijzing aansprakelijkheid van uw autoverzekeraar - waarin u de beschuldigingen bestrijdt. Geef eventueel ook de namen door van de inzittende(n) van uw auto ten tijde van dit voorval als getuige(n).

Mocht de OvJ de zaak niet seponeren, check dan in de polisvoorwaarden van de eventueel beschikbare rechtsbijstand, of u aanspraak kunt maken op rechtsbijstand voor een dergelijk evenement.

Succes!