Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht maar niet APK waardig

Vraag gesteld door Erik Stel op 15 maart 2019

Ik heb vorig jaar augustus een auto gekocht. Deze was verlaagd en dit werdt mij ook verteld. Nu heb ik bij een andere garage een apk keuring laten doen, maar hij kan niet worden goedgekeurd omdat de garage aangeeft dat de vering niet goed is gemonteerd. De veren staan los in de kommen, is mij verteld. De veren moeten compleet vervangen worden. Nu is mijn vraag, had de garage mij deze auto mogen verkopen, en kan ik hier nog iets mee?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in augustus 2018 bij een autobedrijf een gebruikte auto aangeschaft. Onlangs heeft u de auto bij een ander autobedrijf voor een APK aangeboden. De auto is afgekeurd vanwege de ondeugdelijk (gemonteerde) vering. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit
Wanneer u een (gebruikte) auto aanschaft, mag u ervan uit gaan, dat de auto geschikt is voor normaal gebruik, tenzij anders is overeen gekomen met de verkoper.

Nu de auto bij levering is geleverd met ondeugdelijk gemonteerde vering, maakt dat de auto niet aan de redelijke verwachting voldoet aan de koopovereenkomst. De redelijke verwachting dien te worden gevormd aan de hand van zaken als; koopprijs, bouwjaar, kilometrage en informatie verkoper.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Indien er sprake is van non-conformiteit komen de kosten van herstel voor rekening en risico van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Bewijs
De eerste zes maanden na levering is het - wanneer sprake van een gebrek - aan de verkoper te bewijzen, dat het gebrek bij levering niet aanwezig was. Nu deze termijn van zes maanden verstreken is, draagt u de bewijslast.

Geschillencommissie
Indien het autobedrijf is aangesloten bij de BOVAG kunt u bij een geschil, deze ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.