Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboetes België betwisten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 februari 2019

Onlangs ben ik een weekend in België geweest. Enkele dagen na thuiskomst heb ik meerdere boetes ontvangen. Alle boetes betreffen een snelheidsovertreding. De overtredingen zijn op enkele minuten van elkaar begaan en op dezelfde weg:
- te snel rijden op de E411 hmp 46.8 om 13:52h
- te snel rijden op de E411 hmp 33.7 om 13:55h
- te snel rijden op de A1 hmp 6.9 om 14:20h
- te snel rijden op de A1 hmp 22.9 om 14:22h
- te snel rijden op de A1 hmp 32.5 om 14:30h

Graag wil ik in bezwaar gaan, omdat ik het niet eens ben met bovenstaande boetes. Daar ten eerste op de Belgische wegen niet duidelijk staat aangegeven wat de maximale snelheid is. Ik reed met het verkeer mee op de middelste aan. Als buitenlander ga ik ervan uit dat ik mij dan aan de snelheidsregels conformeer.

Daarnaast vroeg ik mij af of het wettelijk is toegestaan om op dezelfde weg binnen enkele minuten afstand een boete uit te schrijven voor eenzelfde verkeersovertreding? Dit is wel erg makkelijk geld verdienen. Ten slotte las ik in een ouderbericht dat het uitschrijven van boetes, zonder dat de bestuurder is aangehouden, wettelijk niet toegestaan zou zijn gezien het schending van privacy is op het moment dat de Belgische politie gegevens van de bestuurder/ eigenaar van de auto opvraagt zonder hier toestemming voor te hebben. Los van bovenstaande is het voor mij fysiek niet mogelijk geweest om de verkeersovertreding tussen bijv 14:20h en 14:22h te hebben begaan; het gaat om een afstand van 16km tussen de hmp met een tijd van 2min (dergelijke snelheden kan mijn auto niet halen).

Graag ontvang ik advies van u ten aanzien van bovenstaande. In afwachting van uw reactie verblijf ik.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent onlangs een weekend naar België geweest. Bij thuiskomst hebt u meerdere boetes uit België ontvangen betreft snelheidsovertredingen die u begaan zou hebben. De overtredingen zouden enkele minuten na elkaar zijn begaan. U wilt in bezwaar omdat u het daar niet mee eens bent. U vraagt zich af of het wettelijk is toegestaan om op dezelfde weg binnen enkele minuten verschillende boetes uit te schrijven zonder dat de bestuurder is aangehouden. U vraagt zich ook af of het geen schending van de privacy is op het moment dat de Belgische politie gegevens van de bestuurder opvraagt zonder voorafgaande toestemming.

Het is toegestaan om meerdere flitspalen op dezelfde rechtdoorgaande weg te plaatsen. U kunt niet meerdere malen bekeurd worden voor eenzelfde overtreding, maar in dit geval kan gesteld worden dat er vijf verschillende overtredingen zijn geconstateerd. U kunt in bezwaar gaan tegen de boete die u betwist. Ik verwacht dat de kans van slagen waarschijnlijk minimaal is. Een voorbeeld hiervan is een situatie waarbij twee snelheidsovertredingen binnen een tijdsbestek van 34 seconden door dezelfde automobilist in tegengestelde rijrichting werden gemaakt. De desbetreffende uitspraak vindt u hier.

Als er sprake is van een nieuwe verkeerssituatie en een nieuwe gedraging, waarbij u in de gelegenheid bent geweest om u aan de geldende maximumsnelheid te houden (of uw snelheid aan te passen), heeft u weinig kans met het maken van bezwaar of instellen van beroep. In dit geval bent u met een bepaalde snelheid binnen een paar minuten een paar kilometer verder en heeft u dus doorgaans de mogelijkheid gehad de snelheid aan te passen.

Indien u kunt bewijzen dat u de overtreding, die geconstateerd is tussen 14:20h en 14:22h, niet begaan zou hebben heeft bezwaar aantekenen wel zin. Kunt u dat niet bewijzen dan bent u gehouden aan de betalingsverplichting die voortvloeit uit de eerder ontvangen boete.

Wat betreft uw privacy. Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. Zo kan bijvoorbeeld de Belgische politie aan de hand van het kenteken naam en adres achterhalen via de RDW. Dat is toegestaan zonder voorafgaande toestemming aan u.

Meer informatie over buitenlandse boetes vindt u op onze website.