Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Standaarduitrusting niet op nieuwe auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 februari 2019

April 2018 hebben wij bij een Renault Mégane Bose besteld. Op deze uitvoering zat de standaard uitrusting bestuurdersstoel met massagefunctie met bedieningsfunctie via het navischerm. Deze functie is voor ons heel belangrijk omdat ik veel last heb van rug en heupen.  Als optie kozen we een groot navigatiescherm waarop we alle functies van de auto kunnen bedienen. Ook kozen we adaptive cruise control in verband met de veiligheid tijdens het rijden. 1 dag voor de leveringsdatum in juni 2018 kregen we te horen dat de adaptive cruise control niet op de auto zat. Wilden ze deze nog in de garage inbouwen maar dat kon toch niet wegens technische redenen. Omdat deze functie voor ons heel belangrijk is en ook besteld was heeft Renault na veel gepraat en vele mails een andere auto besteld in september. Deze zou dan eind december 2018 geleverd kunnen worden, maar omdat er zoveel problemen waren geweest werd er onderling besloten om eind januari 2019 de auto te leveren.  

Op de leveringsdag werden we vriendelijk onthaald en tijdens de afhandeling van de financiën kwam de massagestoel ter sprake.  Maar hier werd toen niet op gereageerd en ook niet tijdens de uitleg van de auto. Blijkt nu waarom want tijdens onze eerste rit komen we erachter dat de massagefunctie niet op de bestuurdersstoel zit. Dit hebben we onmiddellijk gemeld en na vele mails en telefoongesprekken wil Renault de massagefunctie in de bestuurdersstoel laten inbouwen door een extern bedrijf. We krijgen er dan een afstandsbediening bij om de stoel te bedienen. Dit vinden wij onacceptabel omdat: het door een extern bedrijf wordt gedaan, (dus niet door de Renault fabriek)  de stoel moet eruit gehaald worden, massagefunctie moet ingebouwd worden en dan weer de stoel opnieuw plaatsen. Nu krijgen we een afstandsbediening om de massagefuncties te gebruiken, wat gevaarlijk is tijdens het rijden.  Bij de bestelling van de auto was bij de standaarduitrusting van de massagestoel dat je een knopje op de stoel kon induwen en dan kon je via het grote navi scherm de massagefuncties kiezen.

Renault zegt dat de massagestoel niet meer leverbaar is, terwijl de massagestoel toch nog als standaarduitrusting staat vermeld bij de Renault Talisman.

Wat kunnen wij nu nog verder doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in januari 2019 een nieuwe Renault Megane Bose geleverd gekregen. Direct na levering bleek de standaard massagefunctie in de bestuurdersstoel afwezig. De dealer heeft u voorgesteld desbetreffende functie door een extern bedrijf te laten inbouwen. Enige verschil is dat de desbetreffende functie middels een afstandsbediening bedient wordt in plaats van via het menu op het navigatiescherm. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Wettelijke garantie
Indien u een zaak niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst (non-conformiteit art 7:17 BW), dan staat u als consument in beginsel een drietal remedies tot uw beschikking op grond van artikel 7:21 lid 1 BW; aflevering van het ontbrekende, herstel of vervanging.

Nu de dealer u heeft aangeboden de ontbrekende functionaliteit alsnog te leveren - inbouw massagefunctie door extern bedrijf - maakt dat de dealer zodoende aan haar verplichtingen heeft voldaan, tenzij de functionaliteit niet gelijkwaardig is met de standaard functie affabriek.

Veiligheidsaspect
In vergelijking met de massagefunctie in de bestuurdersstoel affabriek is de wijze van bediening; via een afstandsbediening in plaats van het menu op het navigatiescherm. In mijn optiek is bediening via een afstandsbediening minder onveilig dan via een menu in het navigatiesysteem.

Conclusie
Alles overwegende voldoet de dealer aan haar wettelijke verplichtingen door nalevering van de massagefunctie in de bestuurdersstoel, en doet het verschil in bediening hier niets aan af.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.