Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schuld bij aanrijding

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 januari 2019

Ik verlaat een parkeergarage met mijn Peugeot 308 bouwjaar 2015. Aan het eind van de uitrit stop ik om al het verkeer voorrang te verlenen. Ik rijd de weg op en er rijdt een auto tegen ons aan. Een Volkswagen Up, bouwjaar onbekend. Wij stonden dus al op de weg toen de tegenpartij tegen ons aanreed. Deze auto kwam van zijn weghelft plotseling "overgestoken" naar de weghelft waar wij reden. Deze auto rijdt tegen het verkeer in op onze weghelft. Bestuurder moest een fietser ontwijken. Voordat wij uit konden uit stappen om foto's te maken heeft de bestuurder van de tegenpartij zijn auto 3 meter achteruit gereden. De foto's die wij daarna maakten, geven dus niet meer de juiste situatie van de stand van de auto van de tegenpartij aan. Op het aanrijdingsformulier staat dat de tegenpartij stil stond. Bij de rubriek opmerkingen zegt de bestuurder "kon niet op tijd stoppen toen ik een fietser ontweek. Toch zegt mijn verzekering dat ik schuldig ben.

Volgens mij heeft de tegenpartij door deze uitwijkmanoeuvre een onrechtmatige daad begaan. De bestuurder van de tegenpartij had redelijke wijs kunnen vermoeden dat toen hij voor een fietser ging uitwijken er een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan. Artikel 54 rvv zegt dat een bestuurder een bijzondere manoeuvre uitvoert, het overige verkeer voor moet laten gaan. Nadat ik gestopt ben om de uitrit uit te rijden heb ik volgens mij GEEN bijzondere manoeuvre gemaakt, maar gewoon de weg opgereden omdat er niks aan kwam. Er kwam niks aan omdat de auto van de tegenpartij eerst gewoon rechts reed .
Volgens mij heb ik geen verkeersfout gemaakt. Ik weet ook niet hoe ik het verrijden van zijn auto door de tegenpartij moet beoordelen. Het lijkt me niet helemaal volgens de wet.

Na 52 jaar mijn eerste aanrijding. Ik heb een slecht gevoel door dat de bestuurder van de tegenpartij liegt over de ontstane situatie.
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk bent u bij het verlaten van een parkeergarage bij een aanrijding betrokken geweest, waarbij de tegemoetkomende wederpartij -bij inhalen fietser- op de verkeerde rijbaan reed. U vraagt zich af wie er hier aansprakelijk is.

Schade
Een ieder draagt zijn schade, tenzij men kan bewijzen dat een andere partij aansprakelijk is voor de schade.

Uitrit
Indien men uit een uitrit komt, dient men al het overige verkeer vrije doorgang te verlenen, dit geldt ook ten aanzien van een weggebruiker, welke moet uitwijken voor een fietser, ook al komt hij hierbij (deels) op de rijbaan van tegemoetkomend verkeer terecht.

Nu u stelt dat u de uitrit reeds verlaten had, is het aan u om aan te tonen, dat u al enige tijd op de weg reed. Voorts is het aan u te bewijzen, dat de wederpartij ineens op uw rijbaan terecht kwam bij het inhalen van een fietser. Dat de wederpartij vervolgens niet op tijd kon stoppen, maakt hem niet meteen aansprakelijk.