Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs met kenmerk 100

Vraag gesteld door C.L. van Leeuwen op 5 februari 2019

Kampioen feb blz. 31. Artikel 5 van de wegenverkeerswet is het verboden een gevaar op de weg te zijn. Je moet de auto veilig verantwoord kunnen besturen. OF JE DAT KAN IS AAN JOU OM TE BEOORDELEN. Met deze uitspraak gaat u volgens mij de boot in ofschoon ik hoop van niet. ICD vorige week na 9 jaar vervangen. Volgens de cardioloog mag ik autorijden. Ondanks de kleine ingreep, plaatselijke verdoving en binnen 4 uur weer naar huis, moet ik volgens mij een nieuw rijbewijs aanvragen met de omvangrijke papieren bij het CBR in te leveren. ICD dragers mogen ook na een shock 2 maanden geen autorijden. Ik vind dat ik na deze ingreep kan beoordelen dat ik in staat ben te oordelen, dat ik de auto weer veilig kan besturen. Informatie ingewonnen bij het CBR, maar antwoord hopelijk binnen 5 dagen. Kunt u als ANWB bij het CBR informeren hoe de vork in de steel zit, daar ik vind dat net zoals bij een auto de accu is vervangen met dezelfde verbindingen. Misschien is het een idee, dat u in de volgende editie van de Kampioen hieraan (ICD) een artikel schrijft. Uw antwoord wel/niet rijden zie ik met belangstelling tegemoet. Ik zou het fijn vinden als u aan mijn vraag voorrang kunt verlenen. Bij voorbaat dank en vriendelijke groeten

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Kampioen van januari 2019. Op pagina 31 staan vragen die ANWB experts hebben beantwoord. U heeft een opmerking over de vraag of je mag autorijden met je voet in het gips. Daarin is geantwoord dat er geen specifieke wettelijke bepaling is die dat verbiedt. Maar dat het volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet verboden is om een gevaar op de weg te zijn. Een bestuurder moet de auto veilig en verantwoord kunnen besturen. Uiteindelijk ben je als bestuurder zelf verantwoordelijk of je wel of niet veilig aan het verkeer kunt deelnemen. De politie kan het rijbewijs  invorderen als een bestuurder de auto niet onder controle kan houden door als gevolg ven een lichamelijke of geestelijke aandoening.

U bent het er niet mee eens dat het aan de bestuurder zelf is te beoordelen of hij verantwoord aan het verkeer kan deelnemen. Toch is dat het geval. Als u als de bestuurder twijfelt aan uw rijgeschiktheid (door bijvoorbeeld een verandering in zijn medische situatie) dan is het belangrijk dat kenbaar te maken aan het CBR door het invullen van een Gezondheidsverklaring. Door deze Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen.  Weet u niet zeker of u een Gezondheidsverklaring moet invullen, dan is het verstandig dit met uw arts te bespreken. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Overigens kan een lichamelijke of geestelijke aandoening waardoor u niet meer verantwoord aan het verkeer kunt deelnemen van invloed zijn op de aansprakelijkheid bij een aanrijding en de (casco)verzekeringsdekking.

U hoeft dus geen nieuw rijbewijs aan te vragen bij het CBR, maar het  is- bij twijfel aan uw rijgeschiktheid - verstandig om contact op te nemen met het CBR (zoals u gedaan heeft) en na te gaan of u een Gezondheidsverklaring nodig heeft.