Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe eigenaar camping/veranderingen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2019

Sinds 2011 bezitten wij een recreatiewoning op huurgrond van een camping op de Veluwe.

Vorig jaar heeft onze oude eigenaar wegens gezondheisproblemen de camping verkocht aan een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar beloofde in eerste instantie de ingezette koers te blijven varen maar al gauw bleek dat niet geheel juist. Langzaamaan wordt de camping onderworpen aan een fikse herstructuering en afgelopen week kregen wij een brief met nieuwe gedragsregels voor op de camping.

Deze "gedragsregels" verschillen enorm met de oude en er zitten aan sommigen ook nog extra kosten vast.

Daarnaast geeft de nieuwe eigenaar aan dat zij de kabels voor tv en internet gaan vervangen en zij een provider hebben gevonden die voor ons mooie abonnements pakketten heeft samengesteld. Nu moeten wij voor 28 feb as doorgeven welk tv/Internet abonnement we willen, welke forse maandbedragen met zich meebrengen. Daarnaast moeten wij hiervoor 168 euro aansluitkosten betalen. Maar wij willen helemaal geen maandabonnement aangezien wij daar maar een paar weken per jaar gebruik van kunnen maken.

Toch blijft de campingeigenaar volhouden dat we hier aan mee moeten doen.

Een ander gek punt in dit hernieuwde gedragsregelement is dat erin opgenomen is dat we tegen de nieuwe plannen die zij hebben geen bezwaar mogen maken. Alle plannen/wijzigingen mogen doorgevoerd worden zonder bezwaarmogelijkheden.

Nu is onze vraag of zij deze regels zomaar kunnen wijzigen, of zij ons kunnen verplichten een tvabonnement met aansluitkosten aan te gaan, en wat onze rechten en plichten hierin zijn. Dit is niet waarvoor wij destijds getekend hebben in onze huurovereenkomst.

Ik heb de recron voorwaarden inzake vaste plaatsen in zijn geheel doorgenomen maar hier niets over terug kunnen vinden.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

De camping waar u een recreatiewoning hebt is veranderd van eigenaar. De nieuwe eigenaar wilt het een en ander veranderen. Dat brengt kosten met zich mee. U wilt weten of hij die zomaar mag doorberekenen.

Voor koop- en huurplaatsen kunnen verschillende voorwaarden kunnen gelden. Deze worden bepaald in de contracten die bij de koop zijn afgesloten. Deze kunnen afwijken van de RECRON voorwaarden.

Rechten van de recreant
Tegen de plannen van herstructurering valt niets te doen. Het is het recht van de eigenaar van de camping om de indeling te wijzigen. Dit betekent niet dat u overigens geen enkel recht hebt als recreant. In geval van een RECRON-camping zijn er in de algemene voorwaarden regels opgenomen waar de campingeigenaar zich aan moet houden.

Kosten
Als er kosten gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe faciliteiten dan kan dat gevolgen hebben voor het stageld. Zo mogen er ook eenmalige kosten zoals aansluitkosten in rekening gebracht worden in geval er over wordt gegaan op bijvoorbeeld de kabel/glasvezel etc. Dit zijn de eenmalige kosten voor de aanleg van nutsvoorzieningen tot het overnamepunt.  

Mocht u er niet uitkomen met de campingeigenaar dan kunt u uw geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.

Informatie over herstructurering vindt u op onze website.