Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag importeur opties veranderen en prijs wijzigen?

Vraag gesteld door B. Bakker op 10 februari 2019

Na 10 maanden wordt onze Skoda Kodiaq komende week afgeleverd. Op de factuur valt op dat de netto voertuigprijs € 3.535 (ex BTW) hoger is dan in de offerte. De BPM is € 4.467 lager. Uiteindelijk is hierdoor de offerte prijs nagenoeg gelijk aan het factuur bedrag.
Mag de importeur zomaar een verlaging van de BPM, tgv. een lagere CO2 uitstoot gebruiken om de voertuigprijs sterk te verhogen (14%)?

Vlak voor het einde van het extreem lange leveringsproces (in december 2018) kreeg ik de mededeling dat de door mij bestelde voorruitverwarming niet meer geleverd wordt. In alle andere landen kun je deze, voor mij belangrijke, optie nog steeds bestellen! Ook hier weer de vraag; mag een importeur (i.c. Pon) dit zomaar doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tien maanden na het sluiten van de koopovereenkomst zal eerdaags uw nieuwe Skoda Kodiaq worden geleverd. De catalogusprijs blijkt tussentijds met circa € 4.277,- verhoogd te zijn, daarentegen is het verschuldigde bedrag aan BPM met € 4.467,- verlaagd. Per saldo bent u iets voordeliger uit. U vraagt zich af waar dit gegoochel met bedragen op gebaseerd is.

Prijsverhoging
Een autofabrikant houdt bij de prijsbepaling van een auto rekening met de geldende belastingen en heffingen van het specifieke land. Nu door de nieuwe testmethode van auto's (WLTP) doorgaans een wijziging van de verschuldigde BPM met zich meebrengt, zal de  autofabrikant hier rekening mee houden in de prijsbepaling van de auto.

Voorruitverwarming
Indien u met de dealer een koopovereenkomst heeft gesloten voor levering van een Skoda Kodiaq inclusief de optie voorruitverwarming, dan dient de dealer u een dergelijke auto te leveren inclusief deze optie.

Conformiteit
In het geval de auto zonder voorruitverwarming wordt geleverd, dan is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW). Op grond van art 7:21 lid 1 sub a BW kunt u aflevering van het ontbrekende eisen. Mocht blijken dat de dealer dergelijke niet kan leveren, dan wel dat dit bezien de kosten niet in alle redelijkheid van de dealer gevergd kan worden, zou u wel aanspraak kunnen maken op een compensatie (verschil in prijs auto met/zonder voorruitverwarming).

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.