Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten contra-expertise, vergoeding overige kosten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 februari 2019

Kunt u mij vertellen of de kosten van contra-expertise van een autoschade voor rekening zijn van de verzekering van de tegenpartij?

Het gaat om het volgende :

Iemand is achterop mijn auto gereden. Aansprakelijkheid erkend.
De taxatie is gedaan door schadeherstelbedrijf Nijland te Hengelo en een expert in dienst van Unive.
Totale schade € 1380,-  Ben ik het mee eens.
Aftrek oude schade aan bumper € 440,- . Hier ben ik het niet mee eens.
Dit bedrag staat in het expertiserapport voor het repareren en spuiten van de gehele bumper.
Ik ben met de auto bij een ander lakschadeherstelbedrijf geweest. (lakschadeherstel twente)
De oude schade is door dit bedrijf te herstellen voor € 130,- (spotrepair).
Mijn mening is dat dit bedrag mag worden afgetrokken van de totale schade en niet € 440,-.

Indien de expert van Unive bij de € 440,- aftrek blijft overweeg ik een contra-expertise.

1e vraag:  Is deze contra-expertise altijd voor rekening van Unive ?
2e vraag:  wordt er een vergoeding gegeven voor uren en km die gemaakt zijn? O.a. 2x met 2 auto’s en 2 personen naar het herstelbedrijf, mailen met de expert van Unive, Heb op zijn verzoek een foto gestuurd van het aanrijdingsformulier.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Er is een auto achterop uw auto gereden. U bent het niet eens met de aftrek van de oude bumperschade (€ 440,00). U bent bij een lakschadeherstelbedrijf geweest en zij zeggen dat de schade te repareren is voor €130,00.

De aansprakelijkheid is erkend door te tegenpartij. U wilt weten of de kosten voor een contra-expertise voor rekening komen van de verzekeraar van de tegenpartij, en of u een vergoeding kan krijgen voor kosten en kilometers.   

Redelijke kosten
Wettelijk gezien zijn de redelijke kosten die worden gemaakt om schade vast te stellen voor rekening van de verzekeraar. In de polisvoorwaarden van de verzekeraar staat over het algemeen een bepaling met een dergelijke strekking. In principe mag u, als u het niet eens bent met een schade-uitkering, een contra-expert inschakelen voor een 'second opinion'. Het inschakelen van zo'n eigen expert moet wel redelijk zijn, wat bij kleine en eenvoudige schadebedragen de vraag is.

In dit geval heeft u feitelijk al een ‘second opinion’ gevraagd bij het lakschadeherstelbedrijf. Ik adviseer u dit bedrijf te vragen de bevindingen op papier te zetten. Deze ‘second  opinion’ kunt u samen de alle gemaakte kosten doorsturen naar de verzekeraar van de tegenpartij. Als deze onredelijk (hoog) zijn ten opzichte van het schadebedrag ad € 310 (= € 440 - € 130) is de kans aanwezig dat de verzekeraar deze kosten niet althans niet volledig zal vergoeden.  

Meer informatie over schade verhalen na een aanrijding vindt u op onze website.