Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluidsoverlast BMW M4

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 februari 2019

Sinds kort heeft mijn buurman een BMW M4 met een sportuitlaat die erg veel lawaai produceert. Zoveel dat mijn ramen er van in de sponningen trillen. Er zijn dagen dat hij wel 10 keer heen en weer rijdt met ronkende motor. De hele buurt heeft er last van!

Op internet zie ik dat dit soort uitlaten in Duitsland verboden zijn. Is dat in Nederland ook zo? Wat kunnen wij hier tegen doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U als vele buurtgenoten ondervinden hinder/overlast door toedoen van de auto (BMW M4 met sportuitlaat) van een buurman. U vraagt zich af wat u hiertegen kunt doen.

Toelatingseisen
Indien men de originele uitlaat van een auto of motor aanpast of vervangt, zodat deze aanzienlijk meer decibel voortbrengt dan waarvoor een typegoedkeuring is afgegeven, dan is de eigenaar van het voertuig in overtreding en zou bij handhaving, naast een geldboete, het motorvoertuig in originele staat te worden teruggebracht waarop de typegoedkeuring is afgegeven.

Decibel
Het geluid dat de uitlaat produceert mag niet meer zijn dan maximaal 2 decibel boven het geluidsniveau dat in het kentekenbewijs vermeld staat. Daarnaast mag de gemiddelde personenauto niet meer dan 95 decibel producten als de motor 3500 toeren maakt. Bij een auto met een compressieontsteking geldt dit geluidsniveau bij 2000 toeren.

Allereerst raad ik u aan - samen met buurtgenoten die dezelfde klachten hebben) in gesprek te gaan met deze buurman. Mocht een en ander niet leiden tot het gewenste effect, dan adviseer ik jullie de politie in te schakelen (gesprek op bureau of 0900-8844 te bellen zodra de buurman overlast/hinder veroorzaakt met zijn auto, hoe meer klachten er binnen komen, des te eerder de politie maatregelen zal treffen).

Succes!