Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Euronorm Mazda mx5 1990

Vraag gesteld door Ambinneveld op 6 februari 2019

Ik heb een boete gekregen uit België dat mijn auto niet voldoet aan de gestelde milieu eisen. Zij hebben hiervoor de RDW geraadpleegd maar daar is niets te vinden over de euronorm van mijn auto. Mazda mx5 05-DT-BB toelating 16-7-1990.

Naar mijn idee hebben ze alleen op basis van het jaartal euronorm 0 toegekend. Ik mag wel de gemeente Rotterdam in. Daar voldoet mijn auto wel heb ik via een brief van de gemeente vernomen. Hoe kan ik aan een juiste euronorm komen voor mijn auto?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit België ontvangen, daar uw Mazda MX5 (1990/benzine) niet over een Euronorm beschikt. U vraagt zich af hoe of u alsnog aan een Euronorm kan komen.

Euronorm
De laagste Euronorm is Euronorm 1. Auto's op benzine met datum eerste toelating (DET) vanaf 1 januari 1992 hebben de classificatie Euronorm 1. Auto's met een DET van vóór 1 januari 1992 hebben geen classificatie ofwel; classificatie 0.

Milieuzone België
Om toegang te krijgen tot de milieuzones is België dient een auto op benzine minimaal te voldoen aan de Euronorm 1. Indien een personenauto niet over een Euronorm beschikt (Euronorm 0), dan kan men in een enkel geval toch een ontheffing verkrijgen.

U9 classificatie
Op uw kentekenbewijs staat U9 (Amerikaanse aanduiding voor auto met katalysator) zou u een verzoek kunnen indienen (kosteloos) om voor Euronorm 1 in aanmerking te komen.

Meer informatie over milieuzones België alsmede link voor een ontheffing milieuzone België vindt u op onze website.