Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brexit en een auto in consignatie verkopen in Engeland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 februari 2019

Ik heb met een Engelse autodealer overeengekomen dat ik een auto bij hem in Engeland in consignatie te koop aan ga bieden. Ik zal de auto begin maart naar Engeland verschepen. Mocht hij daar niet verkocht worden, of wellicht binnen Europa verkocht worden, kan ik de auto dan na de Brexit zonder problemen terug naar Nederland halen? Welke maatregelen moet ik nu treffen om na de Brexit in geen geval in de problemen te komen om de auto weer terug naar Nederland te krijgen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent met een Engelse dealer overeengekomen uw auto door hem in consignatie te laten verkopen. In het geval de auto niet wordt verkocht of elders in Europa, wilt u weten of u na de Brexit de auto dan zonder problemen weer naar Nederland kunt halen en hoe u dan eventuele problemen kunt voorkomen.

Allereerst, het is onverstandig om op deze wijze uw auto in Engeland te verkopen. De verkoper zit in Engeland en u in Nederland. Mocht het misgaan, bijvoorbeeld als u de koopprijs niet wordt betaald, dan moet u in Engeland procederen.U levert de auto aan een handelaar en heeft er geen zicht op wat er met de auto gebeurt. Is de handelaar betrouwbaar: heeft hij u benaderd, bijvoorbeeld omdat u de auto op Marktplaats heeft aangeboden, staat hij ingeschreven bij de Engels Kamer van Koophandel?

Als u met de handelaar in zee wilt gaan, moet u duidelijke afspraken op papier zetten. Afspraken als binnen welke termijn moet de auto zijn verkocht, hoe loopt de betaling als de auto is verkocht, wordt de auto op een veilige manier gestald, hoe is de auto verzekerd, wie betaalt de verschepingkosten en wie regelt de invoer en uitvoer van de auto.

Het zal niet de eerste keer zijn dat er in dit soort gevallen sprake is van oplichting. Ik raad u dan ook an de website van de Fraudehelpdesk te raadplegen voor de actuele fraudepraktijken.

Als u een speciale reden hebt om de auto in Engeland te verkopen, dan is het het beste om de auto aan de handelaar te verkopen en bij aflevering van de auto de koopprijs te innen. ‘Boter bij de vis’.

Uw vraag of u de auto, wanneer die niet wordt verkocht, na de Brexit weer zonder problemen naar Nederland kunt halen, kan ik niet beantwoorden. Dit is op dit moment onzeker en afhankelijk van de vraag op welke wijze het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten. Misschien dat de douane u hierover informatie kan geven.