Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Duitsland andere bestuurder dan auto eigenaar

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 februari 2019

Hoe moet ik handelen en een anhorung invullen als ik als auto eigenaar niet de bestuurder was ten tijde van de snelheidsovertreding? Boete betalen regel ik onderling (familielid reed in mijn auto). Kunnen de strafpunten en eventuele rij ontzegging op naam van bestuurder komen ipv de auto eigenaar? Gaat om 37 km te hard buiten bebouwde kom in Duitsland. 

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Een familielid heeft in uw auto te hard gereden in Duitsland. U krijgt nu een anhörung thuis gestuurd en u wilt weten hoe u die dient in te vullen. Ook wilt u weten of de strafpunten en eventuele rijontzegging op naam van de bestuurder komen of op naam van de eigenaar.

In Duitsland wordt de bestuurder beboet en niet zoals in Nederland de eigenaar van de auto. Vandaar dat er ook een anhörungsformulier is verstuurd om bekend te maken wie ten tijde van de overtreding de auto bestuurderde. U kunt doorgaans op dat formulier ook aangeven of u bezwaar wil maken. Dat is echter alleen aan te raden indien u kunt aantonen dat de overtreding niet begaan is. Eventuele strafpunten of een rijontzegging worden op naam van degene gezet die de overtreding heeft begaan, dus niet automatisch de eigenaar van de auto.

Meer informatie over verkeersboetes Duitsland vindt u op onze website.