Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen van iemand uit Engeland

Vraag gesteld door A. mantell op 12 februari 2019

Op Marktplaats staat een auto te koop waarbij opvalt dat de prijs opvallend laag is. Het gaat om een Fiat 500 uit 2016 met 25d kilometer op de teller. Ziet er goed uit, vraagprijs 4000 euro. Navraag leert dat de auto in Engeland is omdat de eigenaresse weer daar moet werken. Daarom ze t ze de auto weer te koop. Als ik geïnteresseerd ben sturen ze de auto naar mijn adres met hun aangestelde bemiddelaar BT Couriers LTD. Die geven dan aan waar ik aan moet voldoen en kan ik de auto 5 dagen of 200 km proberen en checken. Het klinkt allemaal waterdicht maar ik ben bang voor een addertje onder het gras. Heeft u ervaring?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft uw oog laten vallen op een advertentie op Marktplaats alwaar een Fiat 500 (2016/ 25.000 km) te koop wordt aangeboden voor slechts € 4.000,-. Het klinkt eigenlijk te goed om waar te zijn. U vraagt zich af wat onze mening hieromtrent is.

Uit uw aanvullende informatie blijkt dat de vermeende verkoper (woonachtig in Engeland) eerst het aankoopbedrag van de koper wenst te ontvangen, alvorens de auto via een derde aan u te leveren.

Nigeriaanse fraude
Raad u af om in zee te gaan met de verkoper. Het doet mij denken aan Nigeriaanse fraude.

Nigeriaanse fraude is een andere naam voor voorschotfraude. Deze vorm van fraude is meestal het werk van Nigerianen. Het staat ook bekend als 419-fraude, naar artikel 4.19 van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht. De Nigeriaanse zakelijke voorstellen duiken al meer dan 10 jaar op via de fax, e-mail of brief. Ze zijn vaak geschreven in slecht Nederlands, maar worden wat betreft taalgebruik steeds beter.

Als u de naam of advertentie tekst van de vermeende verkoper in zoekfunctie Google plaatst, dan zult u hoogstwaarschijnlijk vele meldingen ontvangen van gedupeerden, dan wel waarschuwingen om vooral niet in zee te gaan met deze persoon.

Voorts raad ik u aan de website van de Fraudehelpdesk en AVRO/TROS Opgelicht! te raadplegen voor de actuele fraude praktijken.

Tips bij de aanschaf van een gebruikte auto vindt u op onze website.