Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervallen punten van puntenrijbewijs in Duitsland na een bepaalde periode of hou ik die levenslang?

Vraag gesteld door Hans V. op 19 juli 2016

Ik heb 25 km te hard gereden op een Duitse Autobahn en een punt gekregen. Mijn vraag is nu: vervalt dit punt ooit of blijft dit levenslang op mijn naam staan?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of punten die u krijgt op uw rijbewijs in Duitsland in verband met een verkeersovertreding vervallen.

  • Verkeersovertredingen van 1 punt worden na twee jaar en zes maanden uit het register verwijderd.
  • Verkeersovertredingen van 2 punten en misdrijven van 2 punten worden na vijf jaar uit het register verwijderd.
  • Misdrijven van 3 punten worden na tien jaar verwijderd uit het register.

Bij het bereiken van 8 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. Tussentijds kunnen punten in mindering worden gebracht door het volgen van een rijvaardigheidscursus. Bij 5 - 6 punten is deze cursus verplicht.



***

Reactie van Ted Tielemans:

@David Sjoer, een kleine notitie bij het verminderen van strafpunten - Sinds 01 Mei 2014 kan je slechts bij max. 5 punten een Fahreignungsseminar bijwonen om 1 punt verwijderd te krijgen. Vanaf 6 punten moet je verplicht op cursus, doch heeft het geen invloed meer op je puntenstand.

Doch is het raadzaam om (als je vaak in Duitsland komt en van doorrijden houd) dan toch bij <6 punten eens mee te doen aan het Fahreignungsseminar, in veel gebieden wordt deze ook Engelstalig aangeboden. Dat kan er namelijk bij een nieuwe snelheids overtreding voor zorgen dat je (ook al rijd je minder dan 50km/u te hard) net onder de invorderings grens van 8 punten blijft.

Net als in NL kan je bij een bepaalde grens (snelheid en/of verkeersveiligheid) direct je rijbewijs verliezen. Echter veel mensen ontgaat het dat als je bijv. 6 punten hebt je bij een relatief milde verkeersovertreding alsnog je rijbewijs kwijt kan raken. Ook het per ongelijk mee pakken van een donker groen verkeerslicht in een stadscentrum levert je vlot 2 strafpunten op. Bezwaar maken heeft dan zeker nut (door rood rijden levert 1 punt op, met gevaarzetting -wat standaard is- levert het 2 punten op).



***

Reactie van David Sjoer:

Hartelijk dank voor uw aanvulling op mijn bericht.



***

Reactie van IrenedeBeer:

wij worden "gestalkt"uit Duitsland met nu alweer de 4e brief over een boete die ze willen opleggen vanwege 21 km te hard te hebben gereden op de snelweg bij Keulen. Nu ben ik als vrouw de kentekenhouder maar omdat ze op die vage foto een man zien of denken te zien (klopt want mijn man reed) willen ze met alle geweld weten wie het is. Ik begrijp inmiddels dat ze hem, naast de boete van 70 euro en 28.50 admin.kosten (inmiddels al betaald, maar toch blijven de brieven komen) 2 punten willen opleggen. Nu hebben wij eerder niet gereageerd omdat de brief in het onleesbare Duits een passage kent die zegt dat je geen informatie hoeft te verklaren als de bestuurder je echtgenoot, verloofde, grootouder of ouder, kind of kleinkind is. Daarom hebben we niet (volledig) gereageerd. We hebben wel teruggestuurd dat de bestuurder ... de Beer heette. Nu is de laatste brief aan hem gericht en heet hij de Berg.
2 vragen: moeten we nu de volledige verklaring insturen op het antwoordformulier, ook als we al betaald hebben? het iban nummer kan je namelijk achterhalen als je dat nummer belt en een bandje gaat af want ze nemen nimmer op en geven geen toelichting op hun onbegrijpelijke brieven, behalve dan dat ze geld willen.
vraag 2, kunnen we nog wat aangezien de tenaamstelling van de bestuurder in de brief van hun fout is?



***

Reactie van Alice12:

Hallo, wij hebben exact hetzelfde meegemaakt. Advies: kopie rijbewijs toch opsturen en de 2 punten bij laten schrijven. Wij kregen namelijk een brief dat het kenteken geregistreerd staat bij alle grensovergangen, met als consequentie beslaglegging op rijbewijs en voertuig. We hebben snel gereageerd, want dat is natuurlijk vreselijk.