Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verkeersovertreding Belgie

Vraag gesteld door Robert1968 op 14 januari 2015

16 Maart 2014, terugkomend van een weekendje België ben ik in Antwerpen geflitst op de R2.223 richting Antwerpen/Breda (t.h.v. Indavert). (Voor zover ik op google maps kan zien een vaste flitspaal). Na correctie had ik een snelheid van 120 km/u. Helaas heb ik de snelheidsbeperking niet gezien, men mag hier 70 km/u. Ook het overige verkeer gaf mij geen aanleiding dat ik te hard reed. Geheel ontwetend / niet bewust heb ik dus 50km/u te hard gereden. Mijn vriendin heeft ook niet gezien dat hier een snelheidsbeperking was.
Wat ik denk wat gebeurd is, is nadat ik de tunnel uit reed (hier mocht men 90 km/u) en bij de splitsing van de snelweg het meeste verkeer de andere route ging nam, ik op een verkeersarm deel van de snelweg kwam en er van uit ging dat men hier weer 120km/u mocht rijden.
Helaas dus niet, ik ben nu gedagvaard. 6 Maart 2015 mag ik mij voor de politierechter in Antwerpen verantwoorden.

Mijn vraag, hoe bereid ik mij het beste voor, heeft u tips? Verschilt de Belgische rechtbank erg van de Nederlandse rechtbank?
Tot nu toe ben ik van plan om aan de oproep te voldoen en op de zitting uit te leggen dat ik mij niet bewust was van de snelheidsbeperking, ik niet opzettelijk te hard reed, het overige verkeer geen aanleiding gaf om te denken dat ik te hard reed en dat ik nog nooit eerder gedagvaard ben. Normaal gesproken krijg ik weinig boetes (een keer een kleine), terwijl ik ruim 30.000 kilometer per jaar rijd.
Als ik niet kom opdagen wordt ik bij verstek veroordeeld. Wat zijn hier de consequenties van?

Met vriendelijke groet,

Robert

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Dag Robert, heb je al antwoorden of tips op deze vraag, aangezien ik voor hetzelfde op 3 maart voor mag komen.
Groet Gator***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Als er een snelheidsovertreding wordt geconstateerd van meer dan 30 km per uur volgt er in Belgie altijd een rechtzaak. Er kan een boete worden opgelegd en tevens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Een ontzegging van de rijbevoegdheid kan variëren van 8 dagen tot 5 jaar. Deze rijontzegging geld uitsluitend voor Belgie.

Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt, bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen. U kunt zich bijvoorbeeld ook door een advocaat laten vertegenwoordigen. Als u wel op de zitting aanwezig bent, geeft dat de rechter een positieve indruk. Over het algemeen is het aan te raden om als u kunt wel te verschijnen. U kunt dan persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Als u inderdaad al lange tijd geen boetes of aanrijdingen heeft gehad kunt u dit ook vertellen. De rechter kan alle gegevens mee laten wegen in de hoogte van de eventuele boete en duur van de rijontzegging. Verschijnen is altijd beter dan niet reageren. Als u echt niet kunt is het verstandig om in ieder geval schriftelijk te reageren en uw verhaal en de reden dat u er niet bent toe te lichten.

Verschijnt u niet dan wordt u inderdaad bij verstek veroordeeld. 

Bijgaand treft u informatie over de inning van buitenlandse boetes.

http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl

 

 ***

Reactie van jaapg:

Ik zit in dezelfde situatie, en ben inderdaad van plan om naar die rechtszitting toe te gaan. Vraag is nu: hoe groot is de kans dat mij per direct een rijontzegging wordt opgelegd: ik moet nog terug….
Casus is vergelijkbaar: in druk verkeer bij wegwerkzaamheden iets te langzaam afgeremd, dus 87 waar ik 50 mag. Schoon verleden, weinig boetes, nooit iets in Belgie gehad, etc. Kunt u mij helpen? Alvast bedankt!***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

De rechter kan inderdaad een rijontzegging opleggen. Of de rechter beslist dat direct in te laten gaan of niet kan ik u niet zeggen. Het is daarom aan te raden om iemand die eventueel kan terugrijden mee te nemen.***

Reactie van Robert1968:

Verslagje dus.
Mijn vriendin en ik zijn naar Antwerpen getogen om gehoor te geven aan de dagvaarding - we hebben er meteen maar een weekend Antwerpen van gemaakt; het onaangename met het aangename combineren.
Om 8.00u stonden we bij de ingang van de Rechtbank ( er waren al wachtenden voor ons). Om 8.30u ging de deur open nadat 2 gewapende agenten de toegang bewaakten (i.v.m de IS-terreur dreiging). Na via een metaaldetectorpoortje naar binnen te zijn gekomen ( t/m riem af) en binnen de weg gevraagd te hebben zijn wij naar locatie F5 getogen. Pas 5minuten voor 9.00u zagen we hier 2 andere personen ( we waren al bang verkeerd te zijn).
Een advocaat en een Belg ( deze laatste had 32 km/h te snel gereden binnen de bebouwde kom).
Om 9.00u waren we in de rechtzaal.
Wel 100 dossiers lagen klaar ( vele bij verstek veroordelingen). Eerst werd de zaak van de advocaat behandeld, vervolgens die van mij.
( Wel netjes, je meld je en je zaak krijgt voorrang boven de hamerstukken). Ondertussen hadden wij een foldertje gekregen. Hierin stond o.a. dat de geldboete die je opgelegd x6 is (.......) ( Schrik!!). Dit blijkt standaard in België te zijn.
Het feit dat we kwamen opdagen ( mijn vriendin en ikzelf als bestuurder) en dat ik geen strafblad had resulteerde in een boete van € 40,-- (wel x 6!!) en 8 dagen rijverbod voor Belgie ( deze gaat in na ontvangst van de acceptgiro met het totaalbedrag... normaliter duurt dit 6 weken... Komend weekend moet ik in Belgie zijn, ik kan dan nog gewoon rijden). Hierbij: verplichte bijdrage van € 150,00 voor het ongevallen fonds, proceskosten en de kosten voor het uitreiken van het proces verbaal ( ongeveer € 42,00). Ik ben dus zo'n kleine € 500,00 verder. Dat viel mij mee, had erger verwacht ( blijft wel een hoop geld).
Van de hoogste categorie boetes kreeg ik de laagste boete.
Al met al 3 minuten voor de rechtbank gestaan. Ik heb nog gevraagd waar ik geflitst was. Ik zat aardig goed met mijn vermoeden; na de tunnel onder de Schelde door. - officier van justitie. Aan de rechter heb ik duidelijk kunnen uitleggen dat ik mij niet bewust was van de forse snelheidsovertreding; mijn vriendin en ik hadden allebei het bord niet gezien en dat wij beiden dachten gewoon op de snelweg te zitten.
" de volgende keer beter opletten, op deze snelheidsovertredingen staan forse boetes".(.......) "Jawel meneer de rechter". ( toch maar niet gevraagd of het bord wel zichtbaar opgesteld stond...in België kan alles, een struik ervoor en zo....)
Best wel opgelucht met deze uitspraak en deze gang van zaken.
Gevierd met een Belgisch biertje en shoppen & lekker etentje.

Tip voor als je net als wij een hotel neemt in de buurt van het gerechtsgebouw - wij zaten aan de rand van de grote markt;
- Het is allemaal loopafstand; ruim een kwartier lopen naar t gerechtsgebouw:
- ontbijten kun je in 1 a 2 bakkerijen/eetgelegenheden al om 7.15u.( al lopen van hotel naar het gerechtsgebouw kwamen we deze tegen).
- parkeren is duur. In de parkeergarage naast ons hotel: € 19,00 per dag. Waarschijnlijk is het goedkoper om de auto op de kade bij de Schelde te zetten. ( Betaald parkeren. ( Allemaal op loopafstand).
- Maak er een leuk weekend van, mooie oude stad, vele cafe's en vele eetgelegenheden.
Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

m.v.g., Robert***

Reactie van Patrick Buis:

Beste Robert en anderen,

Ik heb ook een boete ontvangen op het wegdeel R2.223 (thv Indaver) zonder het bord gezien te hebben. Staat dat borde wel goed? Mijn gemeten snelheid was 101km/u, na correctie 94km per uur. Ik heb het bord echt niet gezien, want ik rijd niet opzettelijk (zoveel) te hard. Wat zouden jullie me aan kunnen raden?
Het is voor mij geen groot probleem om naar het gerecht te gaan overigens want ik woon in Rotterdam.
Vriendelijke groet, Patrick Buijs***

Reactie van Robert1968:

Beste Patrick,

Ik weet niet of ik je nu moet feliciteren of niet (......)dat is dus dezelfde flitspaal die mijn auto geflitst heeft. Anderhalve week geleden kwamen wij na een jaar weer langs dat punt. Net voor die iets scherpere bocht naar rechts staat er idd eerst n bord met 90 km/u en vervolgens eentje met 70 km/u. Vrijwel direct hierna aan de linkerzijde en aan het begin van die bocht staat dat kreng. Zowel bord als flitspaal, je kijkt er zo langs heen. ( de weg loopt wat naar beneden).

Wij denken zeker dat het scheelde in de hoogte van de veroordeling dat we ( mijn vriendin - tevens medepassagier - en ik ) braaf kwamen opdagen. Wat ook erg in mijn voordeel speelde was dat ik geen strafblad/eerdere veroordelingen had.
Ik denk dat je het beste braaf naar die zitting kunt gaan. Zeker als het niet veel moeite voor je is om naar Antwerpen te gaan.

Anderhalve week geleden waren we bij onze Belgische carnavalsvrienden. Van hen hoorden we dat het afhankelijk is in welk district (= lees welke rechter ) je veroordeeld wordt. Een van de Belgen vertelde, hij was met 67 km/u te snel op de snelweg geflitst. Blijkbaar heeft de Belgische regering geld nodig, hij kreeg n proces verbaal, maar als hij onmiddellijk € 200,00 overmaakte, zagen ze van verdere vervolging af. ( 3x raden wat hij deed ). Na dit verhaal voelde ik mij wel een beetje genaaid.... Hoezo discriminatie..... Omdat ik geen Belg ben??

Succes en laat weten hoe t ging / en voor hoeveel euro's je het Belgen land mag sponsoren.

Groet, Robert***

Reactie van zalhetweten:

ja feestje hier,,, ik heb hem ook binnen.
op googlemaps gekeken en ja hoor hij staat er echt
hier de coördinaten: 51.316941, 4.347769
google streetview aanzetten en je ziet hem staan.***

Reactie van Robert1968:

Bedankt voor de Coördinaten. Jep, dat is hem!

Links de flitspaal en een heel klein stukje ervoor aan de rechterzijde het bord met 70 km/u.(ook al zou je het bord zien en je rijdt (ruim) 120, je moet flink remmen dan..).
Je kunt ze zien als je vanaf de opgegeven coördinaten in Google maps als het ware tegen het verkeer in rijd. Ben je voorbij de vrachtwagen, draai je dan eens om ( jammer dat ik geen plaatje kan inplakken).

Bestaat er nog zoiets als een wettelijke afstand tussen een verkeersbord met snelheidsaanduiding en plaatsing van de flitspaal daar in België?
In de Nederlandse verkeerswet ( RVV dacht ik ) staat volgens mij beschreven dat men pas mag flitsen na een afstand van de op het verkeersbord de aangegeven snelheid in meters x 3 (vuistregel). Dus, als er 70 km/u staat moet de minimale afstand van het bord tot het flitsapparaat ( meetapparatuur) 70 x 3 = 210 meter zijn. (zie ingekopieerde bijlage ).
Op dit punt in Belgie is dit in ieder geval niet zo....

Volgens: http://wetten.overheid.nl/BWBR0030828
Aanwijzing snelheidsoverschrijdingen en snelheidsbegrenzers
Geldend op 24-05-2013
[Regeling vervalt per 31-03-2015]

"2.2. Plaats meetlocatie snelheidsmetingen

De snelheid van voertuigen moet zijn aangepast direct op de plaats waar een lagere maximumsnelheid gaat gelden. Om discussies of beroepschriften / brieven te voorkomen over een te korte afstand tussen de plaats waarop de lagere maximumsnelheid ingaat en de snelheidsmeting wordt een minimumafstand in acht genomen tussen de plaats van inwerkingtreding van de lagere maximumsnelheid tot de meetlocatie. Voor het bepalen van deze minimumafstand wordt geen rekening gehouden met de voor het gebod geldende maximumsnelheid. Het uitgangspunt is immers dat de snelheid bij het passeren van het gebod moet zijn aangepast en derhalve wordt bij het bepalen van de afstand tussen gebod en meetplaats uitgegaan van de uit het gebod volgende maximumsnelheid.

De minimale afstanden tussen gebod en meetplaats zijn:

30 km/h
8 m/s
80 meter afstand
50 km/h
14 m/s
140 meter afstand
60 km/h
17 m/s
170 meter afstand
70 km/h
19 m/s
190 meter afstand
80 km/h
22 m/s
220 meter afstand
90 km/h
25 m/s
250 meter afstand
100 km/h
28 m/s
280 meter afstand
Dezelfde afstanden moeten worden gebruikt tussen de meetplaats en de plaats waarop het gebod dat door middel van de snelheidsmeter wordt gehandhaafd eindigt. Bij kruisingen en in bijzondere omstandigheden kan hier van worden afgeweken.

NB De in de tabel vermelde afstanden betreffen de minimale afstanden. Om aan deze eis te voldoen, zonder gebruik te maken van de tabel, kan de ter plaatse toegestane snelheid worden vermenigvuldigd met het getal drie. Deze formule geldt voor alle in de tabel vermelde snelheden. Bijvoorbeeld: Toegestaan 80 km/h. De afstand tussen gebod en meetplaats wordt dan als van de formule wordt gebruikgemaakt: 80 x 3 = 240 m."***

Reactie van Robert1968:

Afgelopen weekend het "betalingsbericht" van de Federale Overheidsdienst binnengekregen.

Geldboete € 240,00 ( € 40,00 x 6)
Gerechtskosten € 92,76
Bijzonder Fonds € 150,00

totaal € 482,76

Ik heb het bedrag zojuist voldaan.

Het verhaal van 8 dagen rijverbod voor België.... in de brief staat hier niets over in.***

Reactie van Matjeeeeee:

Robert1968
Ik heb dus hetzelfde, alleen dan van afgelopen zomer..

Je bent dus direct opgeroepen om voor de rechter te verschijnen? Niet eerst een sanctiebedrag over de post gekregen?

En daarbij kreeg je een rij ontzegging voor 8 dagen in België, dus niks voor Nederland, daar kon je gewoon blijven rijden?

Bij mij ging het om 53 km per uur te hard, maar precies hetzelfde verhaal als wat u vertelt, ook met wegwerkzaamheden.

Matthias***

Reactie van Robert1968:

Ik heb van de Belgen begrepen dat bij een snelheidsovertreding vanaf 30km/u te snel je wordt opgeroepen om je verhaal voor de Rechter te vertellen.

Idd., de rij ontzegging geld voor België, ik hoefde mijn rijbewijs niet in te leveren. Ik kon ook gewoon naar huis rijden omdat de rijontzegging voor België in zou gaan zodra ik de acceptgiro zou ontvangen.
In de begeleidende brief / acceptgiro stond uiteindelijk niets over het ingaan van 8 dagen rijverbod in België. Dus ja, in Nederland - alle landen behalve België voor 8 dagen - kun je gewoon blijven rijden.***

Reactie van Roos88:

Ik heb zojuist een bericht gekregen dat ik hier een snelheidsovertreding heb begaan van 29km/u ik reed dus gecorrigeerd 99km/u dus net niet 30. Wat kan ik dan verwachten, krijg ik wel gelijk een boete?***

Reactie van Robert1968:

Beste Roos88,

Overtreding minder dan 30 km/u, het lijkt mij dat je dan een geldelijke transactie toegestuurd krijgt ( of al ontvangen hebt). Kan ook nog wel even duren, de Belgen zijn niet zo snel....

Ben overigens benieuwd hoe het met de overige snelheidsovertreders afgelopen is / welk sanctiebedrag men opgelegd heeft gekregen.***

Reactie van golfje:

Beste allemaal,
Ook ik ben geflitst door die inmiddels beroemde flitspaal .
Ik ben geflitst op 1 juni 2015. Op 4 juni is mij een aanvankelijk proces-verbaal opgestuurd, dat ik inderdaad rond de 10e binnen kreeg. De Belgen zijn inmiddels toch wel snel geworden. Ik reed na correctie 35 km te hard. Hierboven las ik dat je boven de 30 km te hard altijd voor de rechter moet verschijnen, maar blijkbaar niet. In dit aanvankelijk procesverbaal zit namelijk een "antwoordformulier bij verkeersinbreuk" bij, die je binnen 15 dagen kan terugsturen als je wilt. Er worden een paar vragen gesteld:
is het voertuig jouw eigendom, reed je voor rekening van een derde, erkent u de inbreuk begaan te hebben, ben je bereid de minnelijke schikking te aanvaarden en ben je van oordeel dat er factoren in mijn voordeel zouden pleiten en ook in welke taal je je voor het gerecht wenst uit te drukken.
Ik heb geen antwoord gegeven op de vraag of ik bereid ben de minnelijke schikking te aanvaarden, want ik weet niet hoe hoog die zou uitvallen. Als ik ja zeg, dan moet ik betalen, als ik nee zeg, dan kom je sowieso voor de rechter.
Ik heb geantwoord dat ik mij eigenlijk niet voor kon stellen dat ik zoveel te hard reed, maar dat ik dan waarschijnlijk wel in de flow zat met andere weggebruikers en dat ik, als ik dan 70 zou rijden, juist eerder een gevaar op de weg zou zijn.

Op 5 oktober kreeg ik een brief terug. Ok dat is dan best wel weer laat, hoopte eigenlijk al dat ze me vergeten waren, maar helaas.
Er stond: na onderzoek van het dossier ben ik van oordeel dat er voldoende bezwaren bestaan om u te vervolgen wegens art. 5 en 68 KB.
En de boete was......185,00.
Om eerlijk te zijn viel het me mee. In Nederland zijn we duurder uit...
Ik had gelezen dat de belgen als volgt rekenen:
50 euro sowieso en dan daarboven op 5 euro per te hard gereden km buiten de bebouwde kom en 10 euro binnen de bebouwde kom. Dat zou dus betekenen dat ik 225 euro zou moeten betalen, dus niet.
Ik laat het niet voorkomen, want dan kan ik nog proceskosten betalen. Goedkoper wordt het volgens mij echt niet.

Wat ik ook gelezen heb is dat je boete kwijtgescholden wordt als het langer dan twee jaar geleden is dat de flitspaal geijkt is. Helaas, "onze" flitspaal is geijkt op 04-07-2014.
En je maakt kans op kwijtschelding, dus dat is niet zeker, als een flitspaal niet bij de privacycommissie geregistreerd staat. Dat is ook verplicht. Mobiele radars zijn altijd geregistreerd, maar flitspalen dus niet altijd. En helaas is "onze" flitspaal ook geregistreerd. Dit staat ook allemaal in het aanvankelijk proces-verbaal.

In Nederland staat er geen ijkdatum van de flitspaal vermeld, in de beschikking. Ik heb er eentje voor me liggen (echt hoor zo vaak rij ik niet te hard, maar op de
N 57 en N 59 in Zeeland flitsen ze er ook vrolijk op los) en daar staat niets over vermeld. Nu weet ik toevallig dat ze sinds één jaar de infraroodpalen in gebruik hebben genomen in Zeeland dus die zullen binnen de ijktermijn vallen.
Ik weet niet hoe het zit met registratie bij de privacycommissie. Dat is nog wel een interessante denk ik. Want dat gaat over toestemming vragen om gegevens op te vragen behorend bij het kenteken. Tsja, weet iemand hoe dat zit in Nederland?

Nou dit in het eh kort mijn ervaring.***

Reactie van Bert1977:

Hier ook raak. Gecorrigeerde snelheid 117 waar je klaarblijkelijk 70 mocht. Waren op de terugweg van vakantie en klaarblijkelijk was er een snelheidsbeperking ingesteld door wegwerkzaamheden. Hier heb ik niks van gezien. Ik rij echt niet expres bijna 50 km te hard en zeker niet bij wegwerkzaamheden.

Nu heb ik ook een dergelijke brief ontvangen en klaarblijkelijk komt het sowieso voor de rechter als ik het zo lees?

Moet ik nu het formulier wel of niet terugsturen? Ik wil wel graag uitleg geven maar het formulier "antwoordformulier bij verkeersinbreuk" geeft hier niet echt ruimte voor.

Ook punt 4. is onduidelijk? Ik krijg het gevoel wanneer ik een minnelijke schikking accepteer er zo maar een boete met 3 nullen kan vallen.

Wat kan ik het beste doen?

Groet, Bert