Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeerde brandstof getankt bij huurauto

Vraag gesteld door HenkKappert op 7 januari 2019

Ik ben afgelopen december naar Schotland geweest en een auto gehuurd bij GreenMotion in Edinburgh. De man die ons de auto helemaal heeft uitgelegd zei heel nadrukkelijk dat dit een auto met een Diesel motor was. Dit hebben mijn familieleden ook gehoord. Vervolgens zijn wij (in goed vertrouwen) Diesel gaan tanken en na een paar kilometer te hebben gereden begon de auto vreemde kuren te vertonen. Auto snel aan de kant gezet en toch maar GreenMotion opgebeld. Toen kwamen we er al snel achter dat het een Benzine motor was. Na een lang verhaal hebben wij toch nog een andere auto gekregen om onze vakantie door te zetten. Deze auto was precies hetzelfde, alleen met een Benzine motor. Later hoorden wij ook dat de man die ons die dag had geholpen zijn eerste werkdag had. Die man heeft dus blijkbaar de auto's door elkaar gehaald.

De vrouw die ons s'avonds hielp heeft ons aangeraden om een mailtje naar het management te sturen en ook gezegd dat wij de man in kwestie de schuld moesten geven. Natuurlijk heeft GreenMotion hier geen oren naar en moeten wij een aanzienlijk bedrag betalen.
Volgens GreenMotion valt het onder nalatigheid omdat wij het papier en de tank-dop niet goed hebben bekeken.
Heb ik hier juridisch nog een poot om op te staan of heb ik ontzettende pech dat ik deze man op zijn woord geloofde?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In december 2018 heeft u in Schotland een auto gehuurd. Bij levering stelde de medewerker van het verhuurbedrijf, dat het een auto op diesel betrof. Kort nadat diesel getankt had, stopte de auto er mee. Naar nu blijkt bent u bij levering onjuist geïnformeerd door de medewerker van het verhuurbedrijf. De verhuurder legt de aansprakelijkheid volledig bij u neer. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Tankopening/vulpistool
Allereerst komt het mij vreemd voor, dat u diesel heft kunnen tanken met een auto op benzine. De tankopening van een benzineauto is immers veel te klein voor het vulpistool van een dieselpomp. Andersom is wel mogelijk; benzine tanken in een dieselauto.

Schade beperkt
Al zou het u gelukt zijn diesel te tanken in een benzine auto, dan blijft de schade doorgaans beperkt. Kwestie van tankinhoud leeghalen, nieuwe filters.

Schade
Een ieder draagt zijn eigen schade, tenzij men kan bewijzen dat een andere partij aansprakelijk is voor deze schade.

Het is aan u om te bewijzen, dat desbetreffende medewerker u onjuist geïnformeerd heeft. Voorts dient de vraag te worden gesteld of, en zo ja, in welke mate er sprake is van eigen schuld. Vulopening niet toereikend, sticker op klep vulopening met de tekst 'diesel'.

Wat voor een merk/type auto betreft het hier? Hoe hoog is de schade?***

Reactie van HenkKappert:

De auto was een Audi Q5. De schade bedraag 2200€.

Tankopening/vulpistool
Dit vond ik zelf ook vreemd toen ik dat hoorde. Het pistool stak misschien iets verder uit dan normaal maar ik had geen problemen om het vulpistool in de tankopening te stoppen. Wij zagen later wel de de sticker met diesel op de tankdop.

Schade
Ik wil GreenMotion nog wel opbellen om een specificatie over de schade want het bedrag is erg hoog. Vooral als het alleen maar tankinhoud leeghalen en filters vervangen moest worden.

Het probleem is dat wij niet kunnen bewijzen dat de desbetreffende medewerker ons verkeerd heeft geïnformeerd. Wel kunnen we bewijzen dat de vulopening niet toereikend was. (als deze inmiddels niet vervangen is)***

Reactie van Michiel Claesen:

Bewijs
Nu u in gezelschap was van uw reisgenoten bij het afhalen van de huurauto, beschikt u zodoende over getuigen, welke uw lezing kunnen onderbouwen. Uiteindelijk bepaalt een rechter het gewicht van de getuigenverklaringen.

Gelet op de gang van zaken (vulopening en sticker op klepje) is er hier zeker ook sprake van een grote mate van eigen schuld.

Schade
Ik adviseer u zeer zeker de verkoper te verzoeken een gespecificeerde factuur te overleggen, waaruit de schade(bedrag) blijkt.

ECC
Komt u er niet uit met de verhuurder? schakel uw rechtsbijstand in of doe anders een beroep op het Europees Consumenten Centrum (ECC; voorn grensoverschrijdende consumentengeschillen).