Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Q-park boete bumperkleven

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 januari 2019

Ik heb via Spreksel advocaten een brief ontvangen inzake Q-park. In de brief staat vermeld dat er met mijn kenteken in een parkeergarage van Q-park in Amsterdam is uitgereden door bumperklevend achter een voorganger onder de slagboom uit te rijden. Voor deze overtreding wordt mij een boete in rekening gebracht van 300 euro!! Alsmede een bedrag van 40,50 euro zijnde het geldende tarief verloren kaart.

Nu is het geval dat deze overtreding inderdaad is begaan maar ik op dat moment zelf niet de bestuurder was, de naw gegevens van de bestuurder zijn mij overigens wel bekend.
Via internet kwam ik diverse uitspraken tegen waaronder ook gevallen waarin, in het geval kentekenhouder niet de bestuurder was, er een vrijspaak volgde.

Kunt u mij een advies geven wat ik in deze situatie het beste kan doen?
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een boete (€ 300 + €40,50 verloren kaart) ontvangen voor het uitrijden uit een parkeergarage van Q-park (‘treintje rijden’) zonder te betalen. U was echter niet de bestuurder. U weet wel wie uw auto op dat moment bestuurder.  

In het geval men zijn auto parkeert in een garage van Q-park gaat de bestuurder een contractuele overeenkomst met Q-park aan (inclusief de algemene voorwaarden). Als bij een overtreding (zoals in dit geval ‘treintje rijden’) niet vastgesteld kan worden wie de bestuurder/contractant is, schrijft Q-park de kentekenhouder van de auto aan. Deze wordt in dat geval vermoed de bestuurder te zijn.

Er zijn inderdaad uitspraken bekend waarin de rechter heeft bepaald dat de kentekenhouder niet de contractant (= parkeerder) was en dat de boete dus onterecht was opgelegd door Q-park.
De kentekenhouder moet in dat geval wel het vermoeden dat hij de bestuurder was, weerleggen. Hij zal gemotiveerd moeten betwisten dat hij niet de bestuurder was (en dus geen overeenkomst is aangegaan met Q-park). Dit kan (onder meer) door aan te tonen wie wel de bestuurder was.  

Om u tegen de boete te verweren, zult u dus bewijs moeten leveren dat u niet de bestuurder was.