Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Prijsverhoging Kona

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2019

Ik wil u graag er op attenderen dat n.m.m. Hyundai een volstrekte onwettelijke prijsverhoging heeft doorgevoerd.

De dealer zei mij dat de prijs verhoging per 1 februari 2019 in zou gaan. Op de site van Hyundai NL is i.i.g. wel al de hogere prijs te zien.

Ik heb mijn auto al in juni 2018 besteld en moest wachten. Voor vaste prijs. Het mag i.i.g. niet volgens de Bovag voorwaarden niet. Deze auto is voor 98% aan Lease Maatschappijen verkocht. Die hebben niet in de gaten dat het niet mag. Zij verhogen de lease prijs grwoon een beetje.

Graag uw advies. Ik hoop ook dat de ANWB dit als organisatie oppakt voor alle consumenten.

Zie ook de website van Leaseblog over de prijsverhoging.


 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juni 2018 heeft u bij de dealer een nieuwe Hyundai Kona Electric besteld. Nu de importeur een prijsverhoging heeft doorgevoerd voor auto's die vanaf 1 februari gefactureerd worden, vraagt u zich af of de dealer niet in strijd handelt met de BOVAG-voorwaarden.

Prijsverhoging Hyundai
'De vanafprijs van de Hyundai Kona Electric (64 kWh) wordt per 1 februari 2019 met 800 euro (incl. BTW) verhoogd. De prijsverhoging is van toepassing voor alle Hyundai Kona Electric’s die per 1 februari 2019 gefactureerd gaan worden. Alle Kona’s die vanaf 1 december 2018 besteld zijn, worden ook meegenomen in de prijsverhoging.'

Uit bovenstaande informatie op de website van Hyundai Nederland concludeer ik, dat de auto's die voor 1 december 2018 besteld zijn, gevrijwaard zijn van deze prijsverhoging.

BOVAG voorwaarden
Artikel 4 van de BOVAG voorwaarden maakt onderscheid tussen een vaste en een niet-vaste prijs. Indien een vaste prijs is overeen gekomen, dan mogen prijswijzigingen - vanuit de fabrikant of importeur - nadien niet worden doorgevoerd op de reeds overeengekomen prijs. Prijsverhogingen van overheidswegen mogen echter te allen tijde worden doorgevoerd.

Bij een niet-vaste prijs mogen na het sluiten van de overeenkomst - naast eventuele heffingen van overheidswege -  ook tussentijdse prijswijzigingen vanuit de fabrikant of importeur worden doorgevoerd.