Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik bij een rijontzegging in Duitsland mijn rijbewijs ook inleveren?

Vraag gesteld door LuckyLuc op 6 september 2016

Ik heb een Buβgeldbescheid ontvangen uit Duitsland omdat ik te dicht op een andere zou hebben gereden, de boete is €188,50 en een maand rijontzegging. Nu wil men dat ik mijn rijbewijs opstuur (heb ik nodig voor mijn werk), maar dan mag ik in Nederland ook niet rijden en ik heb geen ontzegging voor Nederland gehad. Wat moet ik doen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Duitsland en er is een maand rijontzegging opgelegd. Er wordt gevraagd het rijbewijs op te sturen, maar u heeft deze in Nederland nodig. U vraagt hoe te handelen.

Opsturen rijbewijs

We hebben van andere leden vernomen dat het rijbewijs per omgaande weer teruggestuurd wordt. Er wordt in Duitsland een sticker op het rijbewijs geplakt waarop staat van wanneer tot wanneer u in Duitsland niet mag rijden.

Andere mogelijkheden

Vaak zijn er ook andere mogelijkheden in plaats van het opsturen van het rijbewijs. Denk daarbij aan een kopie of scan per e-mail, of langs gaan bij een grenskantoor. Dit verschilt echter per district.

Neem daarom contact op met de instantie die u de rijontzegging heeft opgelegd voor informatie over de mogelijkheden.

Rijden in Nederland

U bent gedurende de ontzegging niet bevoegd te rijden in Duitsland, maar u verliest niet uw rijbevoegdheid voor het rijden in Nederland.

Als u ervoor kiest het rijbewijs om te sturen naar Duitsland, dan kunt u bij controle in Nederland geen geldig rijbewijs tonen. Het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs kan een boete opleveren.

Meer lezen over Duitse boetes.