Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

medische keuring na invordering rijbewijs frankrijk

Vraag gesteld door Maastricht043 op 8 januari 2019

In augustus 2018 is in Frankrijk mijn rijbewijs ingenomen na een snelheidsovertreding. Na 10 dagen hebben ze mijn rijbewijs weer teruggestuurd naar mijn huisadres. Er zat een brief bijgevoegd dat ik 4 maanden niet mocht rijden in frankrijk. Later kreeg ik nog een brief waarin iets stond over een medische of pshychologische keuring. De brief was in het frans en ik spreek geen frans. Ik heb deze brief voor lief genomen en weggegooid. Dacht dat ik er nog wel wat van zou horen hoe en wat. Nu is die 4 maanden verlopen en ik heb niks meer gehoord. Weet u missschien welke actie ik nu moet ondernemen. Met wie kan ik hierover contact opnemen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In augustus 2018 is uw rijbewijs in Frankrijk ingevorderd wegens een forse snelheidsovertreding. Het rijbewijs heeft u na 10 dagen terug ontvangen. Vervolgens is u een rijverbod van 4 maanden opgelegd voor Frankrijk, eveneens diende u een medische keuring te ondergaan. Aan laatstgenoemde heeft u tot op heden geen gehoor gegeven. U vraagt zich af hoe u nu dient te handelen.

Normaliter ontvangt u uw rijbewijs pas terug nadat u een medische keuring in Frankrijk heeft ondergaan. Wat dat aangaat is dit een aparte situatie, waarbij de Franse autoriteiten een omgekeerde volgorde hebben gehanteerd.

Staat er in de brief geen sanctie vermeld, indien u zich niet zou conformeren aan de opgelegde medische keuring? De brief kunt u eventueel in Google Translate vertalen naar het Nederlands.

Tot besluit wijs ik u op één van de hier eerder gestelde vraag over rijbewijs in Frankrijk met soortgelijke strekking.

 


***

 

 

 

Reactie van Maastricht043:

 

 

Ik weet niet precies wat in de brief stond. Het was maar 1 zin. En ik had toen ik Google translate iets vernomen van een medische test. Ik denk dus dat ik eerst een test moet afleggen alvorens ik weer in Frankrijk mag rijden. Persoonlijk denk ik dat ik 4 maanden niet mocht rijden in Frankrijk + plus dan die test afleggen. Ik weet alleen niet met wie ik daarvoor contact kan opnemen. De brief zelf heb ik niet meer helaas.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Nu u niet meer over desbetreffende brief beschikt, adviseer ik u contact op te nemen met Antai (Franse instantie die verkeersboetes afhandelt).

ANTAI heeft een duidelijke en betrouwbare website in het Nederlands waar je alle informatie kunt vinden over uw boete, betaling en bezwaarprocedure, etc.

Het telefoonnummer van ANTAI is +33 1 77 68 66 11. Toets 2 als u in het Nederlands te woord wilt worden gestaan.

Laat mij svp weten wanneer contact met Antai niet leidt tot het gewenste resultaat.

Succes!

 


***

 

 

 

Reactie van Maastricht043:

 

 

Heb contact opgenomen met Antai. Nummer 2 ingetoetst, uiteindelijk iemand aan de lijn gekregen die gebrekkig Engels sprak. Het was een moeizaam gesprek waarin ik aangaf een brief te hebben gekregen waarin stond dat ik een medische/pshychologische test moest afleggen. Die vrouw zei dat als ik een Nederlands rijbewijs had ik die test niet hoefde af te leggen en dat ik dus weer kon rijden in Frankrijk. Nu maar hopen dat de informatie klopt. Ik ga in elk geval gewoon weer rijden in Frankrijk.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Zoals gezegd (zie ook de link in mijn vorige antwoord) zou u normaliter een dergelijke test moeten ondergaan, alvorens uw rijbewijs terug te ontvangen.

U zou wellicht Antai nog een e-mail kunnen sturen, waarin u refereert aan het telefoongesprek met één van hun medewerkers, waarin u kort uiteenzet hetgeen besproken is. En waarin u verder stelt, dat u zonder tegenbericht er (termijn van 2 weken stellen) op mag vertrouwen dat desbetreffende ontvangen informatie correct is. Zo voorkomt u mogelijke problemen uit, wanneer u in Frankrijk wordt gecontroleerd.