Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mag een auto in juli worden afgeleverd op winterbanden

Vraag gesteld door van Hoek op 7 januari 2019

in juli 2018 Renault Vel Satis gekocht en afgenomen bij Renault dealer. Een kennis attendeerde mij er onlangs op, dat er Michelin Pilot Alpin PA2 winterbanden onder de auto zitten. Ik heb bij aanschaf van de auto alleen naar het profiel gekeken (alle 4 ongeveer 7 mm). In de kofferbak van de auto lagen 4 bijna profielloze banden, die ik bij de dealer heb achtergelaten. Mag een autobedrijf een auto in juli afleveren op winterbanden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in juli 2018 bij de dealer een gebruikte Renault gekocht. Naar nu blijkt is de auto destijds geleverd op winterbanden. U vraagt zich af of de dealer de auto - in hartje zomer - wel had mogen leveren op winterbanden.

Formeel bezien voldoet een auto op winterbanden - ongeacht de jaargetijde - aan de wettelijke eisen conform de Regeling Voertuigen. Desondanks raden wij het af in de zomer op winterbanden te rijden.

Een winterband heeft zeer specifieke eigenschappen die bestemd zijn voor gebruik bij temperaturen onder de 10 graden boven nul. Bij hogere en met name zomerse temperaturen schiet een winterband zwaar te kort met name op het gebied van grip en remweg.

Uit uw vraag maak ik op dat er destijds geen specifieke afspraken zijn overeen gekomen ter zake de *winter)banden. Desondanks vindt ik het onbehoorlijk van de dealer. dat deze een auto - in hartje zomer - levert op winterbanden.

Juridisch kunt u geen zomerbanden of all season afdwingen van de dealer, wel desondanks raad ik u aan in gesprek te gaan met de dealer. Wellicht is de dealer bereid u tegemoet te komen in de aanschafkosten van nieuwe of goede gebruikte zomerbanden of all seasonbanden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.