Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leaseauto kwijt door aanrijding

Vraag gesteld door Jip van de laar op 11 januari 2019

Ik heb op 10 januari 2019 een autoongeluk gehad op de A2 met mijn leaseauto. Hierbij remmee een vrachtwagen voor mij met rokende banden. Ik heb dit ruim optijd gezien en ben optijd gestopt, maar de auto achter mij was waarschijnlijk niet aan het opletten, want deze is met 100-120 km/u op mij ingereden en daardoor ben ik doorgeklapy in de metalen trailer van de vrachtwagen voor mij. Hierdoor is mijn en zijn auto meegenomen door een bergingsbedrijf en mijn auto is naa een schadebesrijf gebracht die aan zit gesloten bij de lease maatschappij waar ik de auto van heb. Ik heb hier naar gebeld en naar de leasemaatschappij om te vragen hoe nu verder en er is gezegd dat de auto hoogstwaarschijnlijk total loss word verklaard. Als dat het geval is dan word het contract dat ik bij hun heb lopen per direct verbroken en heb ik geen recht op vervangend vervoer meer. Toen der tijd was dit een actie via de consumentebond en betaal ik maar €261 per maand en het contract dat ik voor 5 jaar heb afgesloten is na 12 maanden voortaan maandelijks opzegbaar zonder bijkomende kosten op moment van opzegging. Maar deze aanbieding kan mij niet opnieuw aangeboden worden. Hierdoor zal ik heel veel duurder uit zijn elke maand. Dit zal ik niet kunnen betalen. Aangezien het de schuld van de tegenpartij is, vraag ik mij af of ik deze kosten kan verhalen op de tegenpartij. De leasemaatschappij kan mij hier niet bij helpen omdat hun verzekering puur alleen voor de schade aan de auto is. Maar als ik dadelijk inplaats van €261,- per maand, €400-420,- per maand keijt ben voor een soort gelijke auto. Wil ik die bijkomende kosten natuurlijk verhalen op de tegenpartij. Daarom vraag ik mij af wat ik hier mee kan doen en hoe ik dit moet aanpakken.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met uw leaseauto. De aanrijding werd veroorzaakt doordat degene die achter u reed niet op tijd doorhad dat het verkeer sterk afremde. De tegenpartij klapte bij u achterop en u werd doorgedrukt op de voor u rijdende vrachtwagen. De leaseauto is waarschijnlijk total loss en het contract eindigt daardoor dan ook. U had via de Consumentenbond een hele goede deal afgesloten en dat gaat u nu niet meer krijgen. Uw vraag is of u de meerkosten kunt verhalen op de tegenpartij.

Allereerst hoop ik, dat u bij deze grote aanrijding zelf geen lichamelijk letsel heeft opgelopen.

De leasemaatschappij zal de autoschade claimen bij de tegenpartij.

Aansprakelijk stellen

U kunt zelf de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw eigen schade. Om uw schade vergoed te krijgen, is het belangrijk dat de verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid erkent.

Schade

Als de auto total loss is, kunt u aanspraak maken op vervangend vervoer voor de duur van ongeveer 2 weken. U betaalt wel zelf een eigen bijdrage van 25%.

De meerkosten die u voor een gelijkwaardige auto moet gaan betalen bij een nieuw leasecontract vallen onder vermogensschade. U kunt deze meerkosten ook indienen bij de verzekering van de tegenpartij. Hierover kan wel discussie ontstaan, maar er is een uitspraak van een rechter die heeft geoordeeld dat deze extra kosten zijn toe te rekenen aan de tegenpartij voor de duur van het leasecontract.

Ook letselschade kunt u verhalen op de verzekering van de tegenpartij.

Op onze website kunt u modelbrieven vinden die u kunt gebruiken om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

Als u verzekerd bent voor rechtsbijstand dan raad ik u aan deze in te schakelen.