Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het toegestaan om met een Duits exportkenteken van de Duitse grens naar de RDW te rijden?

Vraag gesteld door Willem Haanstra op 8 januari 2016

Mijn Duitse vriendin en ik (Nederlander) staan op het punt een tweedehands auto aan te schaffen in Duitsland met als doel deze onder mijn naam aan te melden in Nederland. (We zijn beiden in bezit van een rijbewijs, ik een Nederlandse, zij een Duitse)

We hebben ons verdiept in de mogelijkheden om de auto binnen de regels van de wet naar een RDW keuringsstation te rijden, maar komen daarbij tegenstrijdige informatie tegen.

De door ons in Duitsland voorgestelde aanpak is om in Duitsland een exportkenteken aan te vragen (15 dagen geldig, rood accent) en om de auto in Duitsland tijdelijk onder mijn naam te laten verzekeren. Er zit nog een geldige TÜV (APK) op de auto. Hiermee willen we de auto door Duitsland en Nederland rijden om deze z.s.m. aan te melden bij de RDW.

Mijn vraag is of deze aanpak legaal is. Mag ik in Nederland met het Duitse exportkenteken rijden? Is het mogelijk om mijn vriendin naar de RDW te laten rijden met het exportkenteken? Of zijn er andere mogelijkheden om niet voor onverwachte verrassingen komen te staan?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of het is toegestaan met een Duits exportkenteken van de Duitse grens naar de RDW te rijden. Uw vriendin heeft een Duits rijbewijs. 

Ten eerste geldt dat een Nederlands ingezetene niet met een buitenlands kenteken in Nederland mag rijden. Dit in verband met de betaling van de BPM en de motorrijtuigenbelasting. Het is dan niet toegestaan in Nederland te rijden met een Duits export kenteken. 

Als uw vriendin de auto bestuurt - en zij is Duits ingezetene - zie ik geen probleem. Het advies is de auto meteen aan te melden bij de RDW. 

Meer over de procedure leest u op de website van de RDW.



***

Reactie van Dirkjan1973:

Het rijden met een buitenlands kenteken in Nederland door een inwoner van Nederland is NIET toegestaan.

Op het gebruik van een Duits exportkenteken of Duits Kurzzeitkennzeichen staan hoge boetes. Deze kentekenplaten zijn te herkennen aan een geel of rood vlak aan de rechterzijde van de kentekenplaat.

Er zijn een aantal aanbieders in Nederland die deze kentekenplaten aanbieden, vaak moet je een verklaring tekenen dat de kentekenplaten voor eigen gebruik zijn. Alle risico's zijn vervolgens voor jezelf.

Je kunt hier de huidige regelgeving lezen over het Duitse exportkenteken en zollkenteken:

https://www.automotiveimport.nl/import-nieuws/streng-verboden-rijden-met-een-duits-exportkenteken-in-nederland-de-verkeerspolitie-heeft-in-2015-een-record-aantal-boetes-uitgeschreven

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/

De beste informatie krijg je bij de Belastingtelefoon en Douanetelefoon.

Belastingtelefoon auto: 0800-0749



***

Reactie van G.M. van Gijssel:

Het is als particulier WEL toegestaan om met een buitenlands (tijdelijk) kenteken in Nederland te rijden. Echter, dit geldt éénmalig voor maximaal twee weken per jaar. Nadat het buitenlands kenteken bekent is kan bij de Belastingdienst vrijstelling voor kortstondig gebruik van auto of motor worden aangevraagd. Dit kan via de link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/vrijstelling_voor_bpm_en_mrb_bij_kortstondig_gebruik. Dit geeft een Nederlandse burger dus de mogelijkheid om een voertuig met (tijdelijk) buitenlands kenteken maximaal twee weken te besturen op de Nederlandse wegen.