Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil de btw terugvragen in Duitsland.

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 februari 2019

We hebben een auto gekocht in Duitsland (mehrwertsteuer ausweisbar). Een vriend heeft de auto bekeken/getest heeft al onze gegevens (ook kvk nummer btrw nummer ) daar afgegeven  en voor ons de auto gekocht. Maar... er is ergens tussen de verkoper en onze vriend iets verkeerd gegaan. Wij hebben de auto betaald ook incl btw. Wel gebeld met de garage dat we een andere nota nodig hebben, zonder btw. Maar dat kon al niet meer ivm bep.papieren die afgestempeld moesten zijn etc. Toen bedacht ik me dat wij als nederlander ook btw kunnen terugvragen in Duitsland.

Een heel gedoe maar formulier ingevuld en verstuurd. De eerste ker werd het afgewezen omdat de termijn geen drie maanden omvatte maar 1. Toen de tweede poging . Nu was het btw - bedrag naar boven afgerond . Dat moet daar op de cent nauwkeurig. Ik heb natuurlijk de pee erin. Weer gebeld naar de garage met de vraag om alsnog een poging te doen een creditfactuur te maken voor de btw oid. Onmogelijk. Gezegd dat zij wisten dat wij een zaak hebben en hadden moeten bedenken dat de factuur zo niet kon/moest.  Maar het blijft een welles nietes verhaal tussen de garage en onze vriend. Hij zegt dat hij alles wel goed heeft verteld. Ik wil niet dat er een rechtszaak van komt maar het gaat weel om € 3000 ,-.  

Ondertussen hebben we brieven ontvangen van de Steuer uit Duitsland met allerlei moeilijke begrippen. Nu is mijn vraag kunt u mij helpen/adviseren hoe en wat ik allemaal moet doen om het via een reguliere manier terug te krijgen?  Ik kan u de brieven uit Duitsland wel mailen zodat u ook precies weet waar het over gaat.  

Alvast dank voor uw moeite.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Hartelijk dank voor uw email. U heeft een vraag over teruggave van de BTW na aankoop van een auto in Duitsland.

Uit uw vraag, waarin u vermeld over een kvk-nummer en BTW-nummer te beschikken, begrijp ik dat u als ondernemer een auto heeft gekocht. Helaas kunnen wij u dan niet adviseren. U kunt het beste daarvoor terecht bij een accountant of belastingadviseur.