Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb mijn linkervoet gebroken en deze zit in het gips, mag ik nog autorijden?

Vraag gesteld door Mazdaaf op 30 december 2015

Als gevolg van een ongeluk met snowboarden op wintersport heb ik mijn linkervoet gebroken. Deze zit nu in het gips, maar ik vraag mij af of ik dan nog mag autorijden. Ik rijd in een automaat en hoef mijn linkervoet niet te gebruiken.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Als u uw voet in het gips heeft, kan dit betekenen dat u de auto niet goed en veilig meer kunt besturen.  Hierbij kan uw veiligheid – maar zeker ook die van anderen – in het geding zijn.

Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden om een gevaar op de weg te vormen of het verkeer te hinderen.

Daarnaast kan een politieagent het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht het motorvoertuig in bedwang te houden, of als iemand niet goed functioneert als gevolg van een aandoening.

Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit is voornamelijk het geval bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Volgens het CBR moet u ‘rijgeschikt’ zijn. Dit betekent dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Het CBR geeft hierover meer informatie

Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen. 

Let op: Indien een aanrijding wordt veroorzaakt als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening, kan dit van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de afwikkeling door uw verzekering. Hoewel het wettelijk niet verboden is om met een voet in het gips auto te rijden, neemt u dus wel een bepaald (financieel) risico. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Eveline31:

 

 

Als je een schakelauto hebt mag je niet rijden met je "gipspootje". Ga je toch rijden dan loop je het risico van een fikse bekeuring. Wanneer je een aanrijding e.d. krijgt, ook buiten jouw schuld, ben jij aansprakelijk. Je mag namelijk geen auto besturen als je niet kunt beschikken over het normaal gebruik van je beide benen. Zou jammer zijn om je rijbewijs kwijt te raken, dan duurt het "niet auto rijden" veel langer.