Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht nu blijkt dat er gelast is aan de bodem

Vraag gesteld door Sander op 30 januari 2019

We hebben een tweedehands Fiat Punto aangeschaft uit 2004 met 152000 km op de teller. Er zit nieuwe APK  op de auto. We hebben een proefrit gemaakt en alles deed het goed (de handelaar heeft zelfs een raammotor vervangen en de wielen uitgelijnd). Wel vreemd was dat de verkoper zei dat het niet functioneren van het raam een APK afkeur zou zijn en dat terwijl hij een paar dagen daarvoor goedgekeurd was! Na de aanschaf hebben we de auto naar onze eigen garage gebracht voor een beurt en algehele controle.

Nu blijkt dat er flink gelast is onderaan de auto vanwege rot. Wij voelen ons hier niet fijn bij en hebben dit ook gemeld aan de verkoper dat we de auto terug willen brengen. Deze geeft aan dat het normaal is dat er gelast wordt aan auto's van deze leeftijd en dat hij verder niets aan kan doen. Als dat zo belangrijk voor mij zou zijn geweest had ik maar iemand met verstand van auto's mee moeten nemen. Hij heeft dus geweten van het laswerk. Ik heb bij de aankoop gevraagd of de auto helemaal in orde was. En dat is hij ook wel, hij doet wat hij moet doen. De verkoper geeft aan dat ik er volgens hem nog jaren plezier van zal hebben, waar onze eigen garage nu al aangeeft dat er bij de volgende APK wel zaken naar voren zullen komen. Is dan de APK die nu op de auto zit niets waard? Moet ik hem laten herkeuren?

Wat is ons recht? We hebben de auto gekocht voor 1850,- bij een handelaar (geen Bovag).
Als ik de molen inga maken we dan kans om te "winnen"?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een handelaar een gebruikte Fiat Punto (2004/152.000 km) voor 1.800 euro. De auto is geleverd met een nieuwe APK. Na levering heeft u de auto naar uw eigen garage gebracht voor een onderhoudsbeurt en een algehele controle. Hierbij constateerde uw garagist dat er veel laswerk is verricht aan de bodem, en dat er een aantal aandachtspunten zijn voor de volgende APK. U wilt het liefst dat de handelaar de auto terugneemt. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Laswerkzaamheden aan auto
Op zich is het geen enkel probleem dat er delen van de bodem gelast zijn, zolang er maar niet gelast is aan de bevestigingspunten van de wielophanging. Hier meer informatie over de APK-eisen ter zake.

Herkeuring door RDW
Indien de algehele controle aanleiding geeft om te twijfelen aan de veiligheid van de auto, dan zou u kunnen overwegen een herkeuring aan te vragen bij de RDW.

Dwaling
Wanneer zou blijken dat de auto niet geschikt is voor normaal gebruik, derhalve niet veilig is aan het verkeer deel te nemen, dan zou u zich kunnen beroepen op dwaling.

Meer informatie over dwaling bij aankoop of klachten na aankoop vindt u op onze website.