Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht, kilometerstand teruggedraaid

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2019

Ik heb 20 juli 2018 een Audi a4 gekocht bij een autocentrum in Breda. De auto had toen 170.000km op de teller staan en de auto zag er ook heel netjes uit. Toen in half december een software update liet doen bij een audi service center werd ik er opgewezen dat de kilometerstand van deze auto in januari 2016 256000km was.

Aangezien de vorige eigenaar ( de vader van de garagehouder ) aangaf vele kilometers te hebben gemaakt afgelopen twee jaar, gaan we er vanuit dat hij 70000km heeft gereden. Oftewel: Toen ik hem kocht 170000 min 70000, is hij dus 156000km teruggedraaid vanaf 256000km naar 100000km. Ik heb meteen de verkoper gebeld waarna hij ook meteen aangaf dit te compenseren door of een stukje terugbetaling of een andere auto ervoor terug te geven. Vanaf dat moment ging ineens het contact heel stroef en werd het steeds slechter. Hij wilde twee weken hebben om een andere auto voor mij te kunnen aanschaffen en daarvoor wat geld apart te zetten maar intussen beantwoord hij mijn berichten niet en neemt hij de telefoon niet op als ik hem bel.

Deze auto heb ik gekocht voor 14750 incl 700 garantie. Ik heb er een financial lease op van 10000 waarbovenop 2176 komt. Ik heb er nieuwe winterbanden op laten zetten half december van 650, een update moeten laten doen van 70. En om de financial lease te kunnen regelen heb ik nog 345 bemiddelings en administratiekosten gehad. Oftewel, totale kosten aan de auto: 17691,-

Waar heb ik recht op en hoe kan ik dat afdwingen, nu er van zijn kant geen gesprek meer komt?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een autobedrijf een gebruikte Audi A4 (170.000 km) aangeschaft. Kort na levering blijkt via een Audi dealer, dat de kilometerteller circa 150.000 is teruggedraaid. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Strafbaar
Sinds 2014 is gesjoemel met kilometertellers strafbaar gesteld. Nu het autobedrijf niet thuis geeft adviseer ik u aangifte hiervan te doen.

Dwaling
Er is hier sprake van dwaling (art 6:228 BW) nu de verkoper u niet heeft geïnformeerd over deze trendbreuk van de kilometrage. Bij de juiste kennis van zaken zou u de koop niet hebben gesloten, dan wel de auto niet voor deze prijs hebben aangeschaft. De verkoper komt er niet mee weg door te stellen, dat hij niet van de teller fraude heeft af geweten, een professionele verkoper behoort te weten of er al dan niet sprake is van een trendbreuk in de kilometrage.

Op grond van dwaling kunt u de koop vernietigen of gedeeltelijk vernietigen. Ofwel; u levert de auto terug aan de verkoper, en de verkoper dient op zijn beurt de koopprijs aan u terug te betalen, of de verkoper betaalt u een gedeelte van de koopprijs terug voor het gedeelte dat de auto minder waard is.

Geschillencommissie
Indien de verkoper is aangesloten bij de BOVAG, kunt u bij een geschil deze ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie, anders kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de rechter zonder dat een advocaat verplicht is.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.