Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid auto-auto portier schade

Vraag gesteld door op 30 september 2021

Hallo,

Recentelijk is mijn vriendin met onze auto tegen de openstaande deur van een andere auto aangereden. Onze auto heeft aanzienlijke schade aan het voorscherm. De ander heeft geen schade.

Mijn vraag is of ik de ander succesvol aansprakelijk kan stellen.

De andere auto stond stil op een (langs)parkeerplaats. De openstaande deur stond open over de rijbaan. Het was donker.

Zijn stelling is dat de deur al wat langer open stond, en dat er voor ons voldoende ruimte was om om de openstaande deur heen te rijden.

Mijn vriendin zegt dat ze de deur niet heeft gezien. De deur heeft geen lampje oid waardoor deze (beter) zichtbaar zou zijn. Feitelijk was er wel voldoende ruimte om om de deur heen te rijden, het is daar een tweebaansweg. Die overigens op die plek wel van twee naar één gaat.

Ik ben WA+ verzekerd. Geen rechtsbijstand. Ik wil de verzekeringsmaatschappij van de ander wel aansprakelijk stellen, maar als dat geen enkele zin heeft, dan bespaar ik mezelf graag de moeite.

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden.

Groet en Dank!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

In eerste instantie draagt iedereen zijn eigen schade. Dat is alleen anders als bewezen kan worden dat een andere partij aanprakelijk is voor die schade.

Een bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. Als u tegen een openstaande autodeur rijdt bent u zelf aansprakelijk.

Uw vriendin kon de deur echter niet zien als gevolg van de wijze waarop de auto geparkeerd stond en het ontbreken van verlichting. Het is wel aan haar om dit te bewijzen. De tegenpartij kan in dat geval het verwijt worden gemaakt dat hij niet heeft gehandeld volgens de maatschappelijke normen. Een verkeersdeelnemer moet immers altijd zorgen dat de veiligheid van andere verkeersdeelnemers niet in gevaar wordt gebracht. Van belang is ook of de tegenpartij eenvoudig maatregelen had kunnen nemen om deze aanrijding te voorkomen, bijvoorbeeld door de auto in het licht te parkeren of eenvoudigweg eerder de deur te sluiten.

Kortom, als u kunt aantonen dat uw vriendin de deur niet kon zien en de tegenpartij onnodig een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt kunt u de verzekeringsmaatschappij aanspreken.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website