Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanbetaling caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 februari 2019

Wat is een redelijke aanbetaling bij de aanschaf van een caravan van 15.000 euro wanneer ik nu besluit tot koop en de levering plaatsvindt in april 2019? Of kan ik een koopovereenkomst tekenen en betalen bij levering?

 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten wat een redelijke aanbetaling is voor een caravan die in april 2019 wordt geleverd.

In de caravanbranche is het niet gebruikelijk om een aanbetaling te vragen. Dit kan anders zijn als het bijvoorbeeld gaat om een niet zo courant model of wanneer de caravan is aangepast aan de wensen van de koper.

Ons advies is om geen aanbetaling te doen en pas de koopprijs te betalen bij levering van de caravan. Mocht de verkoper vóór levering failliet gaan, dan bent u in ieder geval uw geld niet kwijt. Wanneer u de verkoper toch een aanbetaling verlangt, dan is 10%, maximaal 15%, van de koopprijs redelijk.

Doorgaans staat in de algemene (verkoop)voorwaarden wel een annuleringsregeling. Dit is het geval als u de caravan bij een BOVAG-bedrijf koopt. Mocht u vóór levering toch besluiten om de caravan niet af te nemen, dan moet u een bepaald percentage van de koopprijs betalen, meestal is dit 15%.

Meer informatie over betalen en aanbetalen, kunt u lezen op onze website.