Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer heb je "recht" op coulance bij dure reparatie?

Vraag gesteld door Rene1960 op 20 mei 2016

Heb 2e hands Jaguar XF gekocht uit 2008 (nieuwprijs 86.000) en nu 2 jaar in mijn bezit. Bij 69.000 km lek aan differentieel ontdekt. Vanwege niet kunnen leveren van differentieel van mijn type auto moet er naast nieuw differentieel ook een compleet nieuwe as-set op. Kosten reparatie zijn ruim 3.5000 Euro. Qua coulance geeft Jaguar niet thuis? Welke rechten heb ik? Waarom moet ik nieuwe as-set betalen als zij onderdeel niet kunnen leveren? Kan ik iets bereiken met rechtsbijstand? Ik vind dit niet kunnen maar heb het gevoel dat ik bij Jaguar niet meetel...............

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft twee jaar geleden een tweedehands Jaguar XF uit 2008 gekocht. Het differentieel dient gerepareerd te worden. U vraagt wat uw rechten in deze zijn.

Conformiteit

Als er sprake is van een gebrek dat niet mag voorkomen gezien de redelijke verwachtingen die u van de auto mag hebben op grond van de gesloten overeenkomst, dan is er sprake van non-conformiteit. Daarop kunt u een beroep doen, ook als er geen garantie van toepassing is. De redelijke verwachtingen hangen af van o.a. de koopprijs, de leeftijd van de auto, onderhoud, de kilometerstand. In dit geval is de auto acht jaar oud, maar ik weet niet met welke kilometerstand u de auto heeft gekocht en of er ook BOVAG-garantie van toepassing was. Ook kan van invloed zijn of de auto in regulier onderhoud is geweest.

Bewijslast

De bewijslast ligt bij de verkoper als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen. Deze regel geldt alleen als u als particulier koopt van een professionele verkoper.

De bewijslast ligt bij de koper als het gebrek pas 6 maanden of later na de aankoop naar voren komt. U moet dan bewijzen dat het product niet voldoet aan de verwachtingen die u op grond van de overeenkomst mocht hebben. En dat het gebrek er al was ten tijde van de koop. Als de verkoper vervolgens aantoont dat het gebrek is veroorzaakt door verkeerd gebruik, dan moet u tegenbewijs leveren.

Afhankelijk van de redelijke verwachtingen. is het de vraag of er van de verkoper een tegemoetkoming kan worden verwacht en u deze kunt aanspreken. De importeur is in deze juridisch gezien geen partij, omdat u een overeenkomst heeft gesloten met de verkoper. Als de garage aangesloten is bij de BOVAG, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan adviseer ik deze in te schakelen.

Meer lezen over conformiteit en klachten na aankoop.