Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidbeperking Matrixborden

Vraag gesteld door Albert58 op 19 oktober 2017

De volgende situatie op een snelweg. Maximum snelheid dmv bord op paal aangegeven op 120 km/uur. Door omstandigheden is door matrixbord max. snelheid beperkt tot 70 km/uur, later staat op matrixbord "einde alle door borden aangeven verboden". Als er verder geen borden op een paal staan welke maximum snelheid geldt er dan? Volgens mij 130 km/uur. Klopt dat?
Als er kleine bordjes met 120 km op de vangrail (op de hectometerpaaltjes) zijn aangebracht geldt dan max. snelheid van 120 of 130 km/uur, m.a.w. hebben deze bordjes rechtsgeldig.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten welke maximum snelheid geldt als dit niet door borden wordt aangegeven. Tevens wilt u weten of de snelheid die op hectometerpaaltjes staat, geldt.

De hoofdregel is als volgt. Op een autosnelweg geldt een maximum toegestane snelheid van 130 km/u. Deze maximum snelheid geldt echter niet wanneer een andere maximum snelheid door een matrixbord of ander verkeersbord wordt aangegeven. Als nu op een matrixbord (of ander verkeersbord) wordt aangegeven 'einde alle door borden aangegeven verboden' en er geen andere verkeersborden een maximum snelheid aangeven, dan geldt de 'gewone' maximum snelheid 130 km/u.

De maximum snelheid op hectometerpaaltje, is bedoeld als herinnering van de geldende 'gewone' maximum snelheid. Die geldt dus niet als er door een verkeersbord/matrixbord een (lagere) snelheid wordt aangegeven.