Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ontbinden koopcontract op afstand auto

Vraag gesteld door ea op 10 maart 2015

Ik heb zaterdag 7 maart 2015 een auto gezien via autotrack.nl bij een erkende BOVAG dealer. Wij hebben gebeld dat we de auto wilde kopen. Maandag zouden we hem ophalen.
Op zondag 8 maart heb ik mij bedacht. Ik heb dat toen op die dag direct gemaild.
Nu krijg ik allemaal boze mails over gederfde inkomsten. De dealer wil dat ik hem een bepaald percentage (15%) van de auto betaal conform de BOVAG regels.
Ik vind dit een vreemde situatie. Je mag toch als consument binnen een bepaalde tijd van je koop afzien? Zeker toch in dit geval omdat de koop op afstand is?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U stelt eigenlijk twee vragen, namelijk of een consument binnen bepaalde tijd van de koop af mag zien en of er in uw geval sprake is van koop op afstand.

Het algemene uitgangspunt is “koop is koop”. Dat betekent dat de verkoper moet leveren en de koper moet betalen. U kunt niet van de koop af.

Hierop zijn twee uitzonderingen:

•             Als de BOVAG-voorwaarden van toepassing zijn verklaard dan kan de koopovereenkomst geannuleerd worden en moet u als koper 15% van de koopsom als schadevergoeding betalen. (BOVAG-voorwaarden artikel 7)

•             Als er sprake is van koop op afstand. Dan is er een bedenktijd van 14 dagen. U kunt dan zonder opgaaf van redenen kosteloos annuleren.

De vraag is of er in uw geval sprake is van koop op afstand. Als u via de website van een autodealer een auto koopt dan is er duidelijk sprake van ‘koop op afstand’ omdat de website is ingericht voor koop  buiten een verkoopruimte om. Een advertentiewebsite heeft die inrichting niet. En daarnaast heeft u zelf naar aanleiding van de advertentie gebeld. De wet geeft niet duidelijk aan of er in dit soort gevallen sprake is van ‘koop op afstand’. Daarom is er in uw situatie niet met zekerheid te zeggen of een rechter van dit als koop op afstand zal zien. Navraag bij een aantal rechtsgeleerden heeft geen uitsluitsel gegeven.

Zolang u geen rekening van de verkoper heeft ontvangen, hoeft u geen stappen te ondernemen. De verkoper zal moeten aantonen dat er een koopovereenkomst tot stand is gekomen en er geen sprake is van koop op afstand. Als u een nota ontvangt dan moet u direct bezwaar maken bij de verkoper en kunt u als dat niet leidt tot een oplossing, het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.