Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn garage verantwoordelijk stellen voor gevaarlijke auto na APK?

Vraag gesteld door queensuzieq op 19 maart 2018

Hallo, ik heb advies nodig. Ik rijd een Hyundai Getz, kenteken 11-RL-HZ. Mijn auto is op 21-maart-2017 voor het laatst APK gekeurd. Voor eind deze maand moest ik hem opnieuw laten keuren. Afgelopen zaterdag is echter het hele voorwiel-ophang systeem afgebroken terwijl ik wegreed. Kennelijk was het allemaal helemaal doorgerot en weggeroest en reed ik rond in een levensgevaarlijke auto. De wegenwacht en de berger die eronder keken schrokken zich allebei kapot toen ze het zagen. Ik mag alleen maar blij zijn dat het niet met volle vaart op de snelweg is gebeurd. Mijn vraag is: kan ik de garage die mijn auto vorig jaar maart gekeurd heeft iets kwalijk nemen? Kan het in 1 jaar tijd zo snel achteruit zijn gegaan en kan het zijn dat ze het echt niet konden zien? Of is het grove nalatigheid van hun kant geweest? Op het keuringsrapport wordt niks genoemd over roest of plekken bij de voorwielen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs is de stuurinrichting van uw auto (2005) afgebroken (doorgeroest). Vorig jaar mart is de auto APK goedgekeurd. U vraagt zich af of de keurmeester vorig jaar geen steken heeft laten vallen met het oog op de stuurinrichting. U vraagt zich af of de keurmeester hier tekort is geschoten.

Wanprestatie? (art6:74 BW)
Vraag is of de keurmeester steken heeft laten vallen bij de uitvoering van de APK. Het is goed mogelijk dat de stuurinrichting van binnenuit doorgeroest is. Buitendien kan er in één jaar tijd heel veranderen, en is het niet uitgesloten dat er op moment van APK de roestvorming niet ofnauwelijks waarneembaar was.

Schade
Al mocht blijken dat de keurmeester steken heeft laten vallen, dan is het de vraag wat uw schade is. Stuurinrichting zou u anders toch ook moeten hebben laten vervangen. Alleen in het geval er sprake is van gevolgschade, zou u de garagist - mocht komen vast te staan, dat de keurmeester toerekenbaar tekort s geschoten in de nakoming van de verbintenis - hiervoor aansprakelijk kunnen houden.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website.