Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang kan een druklager van een moderne auto redelijkerwijs meegaan? Kan ik een vervanging na 16 maanden aanvechten als ondeugdelijk?

Vraag gesteld door Bob18 op 3 augustus 2016

Van onze Ford C-max (bj 2010) is de versleten koppeling samen met de drukgroep vervangen in april vorig jaar (Bij km stand 112.000). In juli dit jaar blijkt het druklager te lekken en is opnieuw vervangen (Bij km stand 138.000).
Kan ik nu de kosten redelijkerwijs als ondeugdelijke onderdeel of reparatie aanvechten bij de dealer als een druklager binnen 16 maanden en 26.000 km stuk gaat, omdat dat normaal veel langer mee moet gaan?
Ford geeft volgens de dealer op originele onderdelen 12 mnd garantie en hanteert dat strikt. Hij wil me 40 % korting geven op de rekening uit coulance.
Is dat redelijk of kan ik meer eisen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

De druklager van uw auto is wederom vervangen na 16 maanden en 26.000 km. U vraagt hoe lang een druklager van een moderne auto normaal meegaat.

Volgens onze technische experts zou een druklager ongeveer net zo lang mee moeten gaan als de koppeling. Daarvoor staat ongeveer 8 jaar of 100.000 km. U kunt mijns inziens dus stellen dat er sprake is van een ondeugdelijk product.

Vergoeding van 40% is mijns inziens dan ook niet redelijk. De reparatie zelf dient volgens de wet kosteloos te zijn als er sprake is van een ondeugdelijk product, maar er kan wel een gebruiksvergoeding in rekening worden gebracht.

Meer lezen over klachten na aankoop.