Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dwaling en valsheid in geschrifte door autodealer?

Vraag gesteld door Walned op 2 mei 2016

Beste lezer,

Op 12-09-2015 heb ik bij een erkende Audi dealer een gebruikte Audi gekocht. Deze aankoop is toen afgesloten met Audi A-Selectie garantie.

Vorige week, nadat ik mijn auto wilde laten repareren bij een Audi garage in de buurt, kwam ik erachter dat er helemaal geen A-Selectie garantie op mijn auto was afgesloten!

Na een aantal belletjes en emails kwam ik erachter dat de betreffende verkoper heeft verzuimd mij te vertellen dat de A-Selectie garantie was geweigerd omdat de auto op de dag aflevering 6 jaar en 2 maanden oud was. Dit wist de verkoper al tijdens de aanschaf in september 2015 maar heeft dat nooit aan mij verteld. Een zeer kwalijke zaak (A-selectie geldt alleen bij auto's jonger dan 6 jaar).

Vervolgens probeert deze verkoper alsnog een dealer garantie via DFM te regelen (wat ik niet wil want ik heb een aankoop gedaan op voorwaarde dat ik A-Selectie garantie zou krijgen) maar ook dat verloopt zeer vaag want DFM accepteert de auto niet vanwege foutieve informatie waaronder een niet kloppend chassis nummer. Nu blijken er meerdere dingen niet te kloppen.. De verkoper heeft de auto bij DFM aangemeld met als datum eerste toelating: 20-09-2009.
Maar als ik de site van de RDW raadpleeg zie ik datum eerste toelating 22-07-2009 staan.
Het lijkt er dus op alsof de verkoper zelf datums aanpast?! (om de auto een paar maanden "jonger" te maken?
DFM accepteert namelijk ook alleen auto's die niet ouder zijn dan 6 jaar en mijn auto was op de dag van aflevering dus 6 jaar en 2 maanden......


Ik heb de verkoper de tijd gegeven (t/m vandaag) om bij mij terug te komen met een oplossing want anders ben ik genoodzaakt om deze aankoop te vernietigen. Ik heb de Audi gekocht incl. A-selectie garantie maar als achteraf blijkt dat ik voorgelogen ben EN dat mijn auto helemaal niet verzekerd is geweest dan word ik zeer kwaad. Last but not least lijkt het er ook nog eens op alsof deze dealer met gegevens aan het sjoemelen is om alsnog een dealer garantie via DFM te kunnen krijgen. Juridisch zeer onverantwoord. Als ik in september 2015 had geweten wat er aan de hand was had ik deze Audi NOOIT gekocht en al helemaal niet bij bij deze verkoper!

Kortom, er is hier duidelijk sprake van dwaling en het bewust verstrekken van foutieve informatie/valsheid in geschrifte?

Graag jullie advies!
(de verkoper heeft vandaag trouwens nog niet gereageerd en de contactpersoon blijkt nu opeens deze week op vakantie te zijn)


DANK!

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Audi gekocht waarbij sprake zou zijn van garantie, nu is echter gebleken dat er door de verkoper een verkeerde datum is opgegeven van de datum eerste tenaamstelling, waardoor deze garantie niet van toepassing is. De verkoper heeft hierover verkeerde informatie verstrekt.

Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs. Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:

  • De verkoper geeft foute informatie
  • De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden
  • De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie

Op grond van uw verhaal ben ik ook van mening dat u kunt stellen dat hier sprake is van dwaling. Ook als de verkoper niet wist dat de datum eerste toelating 22-07-2009 betrof, mag van een professionele verkoper worden verwacht dat hij hiervan op de hoogte is. Als de verkoper niet op de door u verzonden brief reageert, raad ik u aan een rappelbrief aangetekend te versturen en een laatste termijn te stellen van een week.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, adviseer ik u deze in te schakelen.

Meer lezen over dwaling.