Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbele boete voor snelheidsovertreding in Duitsland

Vraag gesteld door Fazin op 20 mei 2020

Ik heb in Duitsland snelheidsovertreding van 52 km/h begaan. Vanwege deze ik heb een boete van € 240,00 plus administratiekosten € 28,50 en een rijverbod van 1 maand gekregen.

De boete heb ik betaald en antwoordformulier naar hen verstuurd. Daarna kreeg ik van de Duitse politie opnieuw een brief in welke ze schrijven: De regeling van een rijverbod wordt uitzonderlijk genegeerd. De boete is daarom naar behoren verhoogd. Von der Anordnung eines Fahrverbotes wird ausnahmsweise abgesehen. Die Geldbusse wurde daher angemessen erhöht.

Duitse politie vraagt dat ik nog € 240,00 binnen 2 weken betaal. Mijn vraag is: moet ik deze boete toch betalen en ook mijn rijbewijs naar hun sturen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft op 30/6 een snelheidsovertreding begaan. Daarvoor heeft u een boete van € 240,00 plus administratiekosten €28,50 en een rijverbod van 1 maand gekregen. De boete heeft u betaald. Nu heeft u bericht ontvangen van de Duitse politie dat u in plaats van het rijverbod nog eens € 240,00 moet betalen.

Bij een forse snelheidsovertreding in Duitsland volgt er naast een geldboete een rijverbod voor Duitsland. Aan niet-ingezetenen van Duitsland kan in plaats van een rijverbod een verdubbeling van de geldboete worden opgelegd.

Om meer duidelijkheid te verkrijgen over de verhoogde boete zou u contact kunnen opnemen met de instantie die vermeld staat op de bekeuring. Vaak staat bovenaan de bekeuring een telefoonnummer of e-mailadres genoemd. U kunt ook verzoeken om de rijontzegging van 1 maand op te leggen in plaats van de verhoogde boete. U heeft wel een korte betalingstermijn, dus houd u deze wel in de gaten. Het zou jammer zijn als er nog een verhoging bij komt door te late betaling. Niet zeker is of ze aan uw verzoek ook gehoor geven.

Ik zou het erg op prijs stellen als u ons laat weten of het is gelukt.

Meer informatie over boetes uit Duitsland en de afhandeling ervan vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Fazin:

 

 

Ten eerste wil ik u voor uw antwoord bedanken.

In totaal heb ik drie brieven van de Duitse politie gekregen. Eerste twee als gewone brieven en derde als een aangetekende brief. Na eerste twee brieven heb ik twee maal geantwoord met een aangetekend brief. In de tweede brief van hun, netjes vertaald in het Nederlands, stond de geldboete en het rijverbod van 1 maand en ook tot welke datum moet ik betalen en de antwoordformulier terugsturen. Maar geen woord over wat ik met mijn rijbewijs moet doen "werking van de rijverbod".

Daarom ik heb in de tweede brief samen met de antwoordformulier een briefje gestuurd (in het Nederlands en Duits) waarin vroeg ik: “Behalve geld boete, die heb ik betaald, heb ik ook 1 maand rijverbod in Duitsland. Interesseert mij wanneer begint 1 maand rijverbod in Duitsland, moet ik iets met mijn rijbewijs doen en hoe gaat dat in werking?”

Daarna kreeg ik de derde brief, waar stond die betalingstermijn van twee weken vanaf datum van schrijven van de brief. Van mijn aangetekende brieven en Track&Trace weet ik dat het duurt 2 tot 3 dagen tot bezorging. Mijn mening is dat ze hebben niet eerlijk gespeeld. Gelukkig ik heb op laatste dag voor 14.00 uur met spoed via internet bankieren het bedrag van € 240,00 aan hun rekening overgemaakt. Hoop ik dat het einde is met deze zaak. Als ik slim was in plaats van een briefje, kon ik mijn rijbewijs sturen. Dan zou ik € 240,00 besparen.

Ik laat jullie weten of het is gelukt.