Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbele boete tol Hongarije

Vraag gesteld door NieuwIJs op 7 juli 2017

Moet ik voor "onbetaalde tolheffing" twee keer een boete van ca 260 euro betalen voor het heen-, en drie dagen later terugrijden over de zelfde tolweg in Hongarije? Dit staat in twee afzonderlijke brieven (een per overtreding) van Contractum uit UK, in Nederlands gesteld. Ik heb daadwerkelijk daar gereden en het nummerbord klopt. Waarschijnlijk heb ik geen tolvignet gekocht bij de grens, domweg omdat ik daar niet van op de hoogte was.
Ik ben enige maanden afwezig geweest ivm verblijf in buitenland en er zijn in die tijd aangetekende brieven uit Hongarije geweigerd, omdat de geadresseerde eigenaar van de auto geen banden met Hongarije had. Hoe moet ik dit aanpakken?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent met de auto in Hongarije geweest. Daar hebt u op dezelfde weg (de eerste keer op de heenweg en drie dagen later op de terugweg) in totaal twee boetes gehad vanwege onbetaalde tolheffing. U wilt weten hoe u dit moet aanpakken.

Vignet
Voor het gebruik van autowegen in Hongarije is een vignet verplicht. Dit staat ook bekend als e-vignet of e-Matrica. Als bij controle blijkt dat u geen vignet hebt dan ontvangt u inderdaad een hoge boete. Het feit dat het om dezelfde weg gaat is in dit geval geen goede bezwaargrond. Het feit blijft dat u namelijk twee keer de autoweg bent opgereden zonder te beschikken over een geldig vignet.

Niet betalen?
Contractum is een incassobureau die ingeschakeld kan worden ter inning van bijvoorbeeld niet betaalde tolgelden. Om mogelijk verdere consequenties te voorkomen (verhoging van het boetebedrag) raden wij u aan om de tolboete te voldoen.

Meer informatie over tol in Hongarije vindt u op onze website.***

Reactie van JvKnegsel:

Kan de eerste boete niet gezien worden als betaling voor de minimumtermijn met hoge naheffingsaanslag (ongeveer zoals bij de parkeerbelasting in Nederland)?
In dat geval is de betaling van de eerste boete tevens geldig voor de negen dagen erna. De minimumtermijn is immers een "weekvignet", geldig op de dag van afgifte plus de negen dagen daarna. Als dat zo is, zou de tweede boete kunnen vervallen.

Als dat niet zo is, riskeert iemand die onwetend van het tolsysteem over de tolweg rijdt, ongewenste cumulatie en als zo iemand op één dag 10 x is elektronisch is gecontroleerd loopt dat enorm op. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Succes kan ik niet garanderen (ik ben niet zo op de Hoogte van het Hongaarse recht), maar dit is wel iets om na te vragen en in ieder geval te proberen in een bezwaar- of beroepschrift tegen de boete.

Informeer ook of in Hongarije een vrijstelling van de tol bestaat voor mensen met een gehandicaptenkaart (indien van toepassing). In Slowakije en in Tsjechië zou dat wel zo zijn. Dat heb ik vorig jaar in Slowakije vernomen van een in Tsjechië wonende Nederlander (die met dat doel zijn gehandicaptenkaart permanent op het dashboard had liggen).
Misschien kan de ANWB daar onderzoek naar doen en dat in de landeninformatie zetten.