Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht met een volgens RDW onlogische km stand. Wat moet ik nu doen? En waar heb ik recht op?

Vraag gesteld door Anoniem0014 op 9 oktober 2015

Onlangs heb ik een auto gekocht bij een garage.

Nu kreeg ik deze week een brief binnen dat deze auto een onjuiste km stand heeft. Een verschil van ruim 100.000 km. Als ik had geweten dat deze auto een km stand had van ruim 243.839 km ipv de 123.500 km die in de advertentie stond, dan had ik deze auto nooit gekocht. Mijn vraag is nu dan ook, waar heb ik recht op? Behoor ik mijn geld terug te krijgen en de auto weer in te leveren?

Ik hoop van u te horen.

Alvast bedankt!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs een auto gekocht, waarvan nu blijkt dat de km-stand met zeker 100.000 km is teruggedraaid. Bij de juiste voorstelling van zaken zou u nooit tot koop van desbetreffende auto zijn overgegaan. U vraagt ons of u het recht heeft de koopovereenkomst terug te draaien.

Dwaling
Nu vast staat dat ten tijde van de koop de kilometerstand onlogisch was en de verkoper u hier niet over geïnformeerd heeft maakt dat u gedwaald heeft. Indien u op de hoogte zou zijn geweest van deze forse afwijking van de kilometerstand, dan zou u nimmer tot koop zijn overgegaan.

Koop bij een professionele verkoper
Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. Hij is ook aansprakelijk als hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand.

Kortom: u kunt in mijn optiek de koop op grond van dwaling vernietigen (vernietigen overeenkomst: alsof er nooit een koopovereenkomst tot stand is gekomen). Vervolgens dient u de auto terug te leveren aan de verkoper en deze dient op zijn beurt het aankoopbedrag aan u terug te betalen.

Voor meer informatie over 'teruggedraaide kilometerstand' verwijs ik u graag naar onze pagina: teruggedraaide km-stand.