Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop Chalet mag het park provisie afdwingen

Vraag gesteld door Steven69 op 27 augustus 2015

Geachte dames en heren,

Afgelopen week heb ik ons Chalet verkocht. Nu eist het park 3% over de verkoopprijs. Als wij de zo'n € 4.000,- niet betalen dan geven ze geen akkoord op een verkoop. Heb niet getekend voor deze voorwaarden dus lijkt mij dat men toch geen recht heeft. Daarnaast lees ik de Recron voorwaarden en daar staat dat een bemiddelingsvergoeding dient in redelijke verhouding te staan tot de geleverde prestatie. Heb zelf de verkoop gedaan en het park hoeft alleen nieuwe huurcontract met koper (wat ook nog mijn buurman op het park is) te maken. Kortom mag dit zomaar.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt ons of het voor de ondernemer van het recreatiepark toegestaan is om zonder enige geleverde inspanning, tevens in strijdt met de RECRON voorwaarden, bemiddelingskosten in rekening te brengen.

Neen, dit is absoluut niet toegestaan! Helaas vinden dergelijke praktijken vaker plaats op recreatieparken. Om te voorkomen dat een ondernemer de verkoop blokkeert, met alle gevolgen van dien, kan de recreant er uiteindelijk voor kiezen om deze kosten ' onder protest' of ' onder voorbehoud van alle rechten' te voldoen om vervolgens - middels een aangetekende brief - restitutie te vorderen van de onverschuldigde betaling, waarbij men duidelijk maakt, dat men met de rug tegen de muur stond.

Een ondernemer zal doorgaans niets of nauwelijks iets hiervan op papier willen zetten. Men doet er goed aan om zoveel mogelijk bewijzen/getuigen te hebben waarmee men de malversaties van de ondernemer kan aantonen.

Indien de ondernemer vervolgens weigert om tot restitutie over te gaan kunt u - mits van toepassing - uw rechtsbijstandverzekerU vraagt ons of het voor de ondernemer van het recreatiepark toegestaan is om zonder enige geleverde inspanning, tevens in strijdt met de RECRON voorwaarden, bemiddelingskosten in rekening te brengen.