Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

procedure omwisseling spaans rijbewijs in nederlands rijbewijs

Vraag gesteld door paro op 5 juni 2015

Na 15 jaar in Spanje te hebben gewoond ben ik eind vorig jaar terug gekeerd in Nederland.
Mijn Spaanse Europees rijbewijs is geldig tot 25-10-2015 en dient thans in Nederland te worden vernieuwd.
Mij is door de Gemeente Meppel te kennen gegeven dat ik direct bij de aanvraag dit rijbewijs dien in te leveren omdat het een buitenlands rijbewijs betreft. Hierdoor zal ik maanden niet mogen rijden daar ik voor de autoverzekering in het bezit dien te zijn van een geldig rijbewijs.
Voor mij is dit een ramp daar ik gehandicapt ben en ik de auto niet kan missen.
Toen ik mijn Nederlands rijbewijs in Spanje omwisselde tegen een Spaans kon ik dit blijven gebruiken tot ik een nieuw kreeg. Wel moest ik toen een verklaring van echtheid opvragen bij de RDW.
Klopt het dat directe inlevering van het Europees spaans rijbewijs moet en zijn er voor mij mogelijkheden dit te voorkomen danwel een spoedprocedure te krijgen?
Graag Uw advies, waarvoor bij voorbaat dank.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw Spaans Europese rijbewijs verloopt op 25 oktober 2015 en u dient deze om te wisselen bij de gemeente omdat het een buitenlands rijbewijs betreft. Het klopt dat u deze dient in te leveren. Wanneer u een rijbewijs in de categorie A, B of BE wilt omwisselen, heeft u een eigen verklaring nodig.

U kunt in eerste instantie het formulier 'Eigen verklaring' invullen en opsturen naar het CBR. Dit doet u voordat u het rijbewijs inlevert. Deze procedure kan in sommige situaties vier maanden duren. Nadat de Verklaring van geschiktheid in het centraal rijbewijzenregister van de RDW is geregistreerd, kunt u het rijbewijs omwisselen bij de gemeente.