Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag de ondernemer eisen stellen aan het onderhoud van mijn stacaravan?

Vraag gesteld door op 21 mei 2020

Wij staan sinds 1982 met dezelfde stacaravan op dezelfde jaarplaats. De caravan wordt door ons elk jaar aan de buitenkant schoongemaakt, maar ziet er na 35 jaar normaal gebruik ook als zodanig uit. Ook hebben wij de jaarplaats, in overleg en met toestemming van de toenmalige eigenaar / beheerder voorzien van een omheining en hebben daar struiken geplaatst.

Omheining en struiken worden ook door ons waar nodig onderhouden. Beide bieden privacy en schaduw op zonnige dagen en zorgen er voor dat vogels vanuit op de jaarplaats broeden en voedsel zoeken. Voor ons is de caravan "het huisje in het bos" geworden.

De nieuwe eigenaar / beheerder vraagt ons om de jaarplaats anders gaan onderhouden: meer het nette verzorgde tuintje. Ik heb twee vragen:

  1. in hoeverre mag de beheerder ons vragen om onze jaarplaats te onderhouden zoals hij dat wil?
  2. in hoeverre is een oude caravan, die er schoon en heel uitziet, reden voor een beheerder om artikel 11f van de Recronvoorwaarden voor vaste plaatsen op ons van toepassing te laten zijn?
Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft sinds 1982 een stacaravan op dezelfde jaarplaats. De stacaravan wordt door u jaarlijks schoongemaakt, maar vertoont wel gebruikssporen. Ook uw tuin wordt door u regelmatig onderhouden. De nieuwe eigenaar/beheerder van de camping heeft gevraagd om uw jaarplaats beter te onderhouden. U vraagt of de beheerder dit van u mag vragen en of art. 11f van de Recronvoorwaarden van toepassing is op uw stacaravan.

Eisen ondernemer

Voor uw stacaravan huurt u grond van de ondernemer. De ondernemer mag eisen stellen aan het aanzien van de camping en de directe omgeving daarvan. Dus ook het aanzien van uw stacaravan en de omliggende tuin. Of een stacaravan met de omliggende tuin het aanzien van de camping en omgeving schaadt, is op zich voor discussie vatbaar. Het is lastig om dit aan de hand van objectieve criteria te beoordelen.

Artikel 11 f Recronvoorwaarden

Op grond van art. 11f van de Recronvoorwaarden mag de ondernemer u vragen uw jaarplaats te onderhouden. Hij moet u schriftelijk waarschuwen. Hij moet dan aangeven wat u moet vernieuwen of aanpassen. U heeft daar dan een half jaar de tijd voor.

Doet u dit niet, dan mag de ondernemer de overeenkomst (schriftelijk) opzeggen. Ik adviseer u bij de ondernemer na te vragen wat hij precies van u verwacht.