Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones en gehandicaptenparkeerkaart: wel of niet sticker

Vraag gesteld door greenturtel op 3 augustus 2017

Ik ben in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart en heb ooit gelezen dat bij bezit van zo'n (europese) kaart je geen milieuzonesticker hoeft te hebben, ook al rijdt je wel in zo'n zone. Dit ging toen over Duitsland. Geldt dat nog steeds voor dit land en geldt dit in heel Europa. Zo niet, waar vind ik dan de juiste regelgeving per land?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U vraagt zich af er een milieusticker nodig is in Duitsland (en in de rest van Europa) indien u een Europees gehandicaptenparkeerkaart hebt.

De parkeerregels voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart verschillen per land. Om duidelijkheid te geven, heeft de ANWB in samenwerking met de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) de parkeervoorschriften van 31 Europese landen voor u op een rijtje gezet. De regels kunt u per land bekijken op de website van de FIA.

Daar kunt u per land een pdf-pagina opvragen dat in de taal van het betreffende land vertelt dat u gerechtigd bent om te parkeren in gebieden waar faciliteiten voor gehandicapten gelden. Print de pdf-pagina met de tekst in de taal van het betreffende land en laat deze tekst openliggen op het dashboard. Leg uw gehandicaptenparkeerkaart ernaast! De parkeerwachter of politieagent is dan op de hoogte.

De FIA website is oorspronkelijk Engelstalig, maar middels Google translate vertaald naar het Nederlands. Een kleine waarschuwing is hierbij op zijn plaats: het programma levert geen perfecte vertalingen naar het Nederlands, maar helpt wel een beeld te vormen van de inhoud van de tekst.***

Reactie van greenturtel:

Sorry, maar het gaat mij NIET om de parkeerregels. Het gaat mij om de vraag of je - als je in het bezit bent van een Europse Gehandicaptenparkeerkaart - je ook een milieuzonesticker moet hebben. Ik heb nl. ergens gelezen dat - in ieder geval voor Duitsland - je een ontheffing hebt. En zo ja, geldt dat ook voor andere Europese landen?***

Reactie van Marika Oliviera:

U vraagt zich af of u naast de Europese gehandicaptenparkeerkaart ook in het bezit moet zijn van een milieuzonesticker.

De regels hieromtrent zijn aan verandering onderhevig en zijn binnen de EU niet eenduidig. In tegenstelling tot Duitsland moet er in sommige EU-landen, waaronder bijvoorbeeld Frankrijk, naast de Europese gehandicaptenparkeerkaart namelijk ook een milieusticker aanwezig zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid een milieuzonesticker aan te schaffen om eventuele boetes te voorkomen.

Op onze website kunt u bij landeninformatie meer hierover lezen.