Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

keyless entry

Vraag gesteld door AadS op 5 oktober 2018

Mijn Toyota C-HR is deze week gestolen. Heeft het keyless entry systeem. Auto was afgesloten en de sleutels in huis.
In hoeverre is een fabrikant aansprakelijk voor het onveilige systeem?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs is uw Toyota C-HR met 'Keyless entry' systeem gestolen. U vraagt zich af in hoeverre de fabrikant hiervoor aansprakelijk gehouden kan worden.

Schade
Uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan bewijzen dat een andere partij hiervoor aansprakelijk is.

Bewijs
Naast het feit dat het systeem aan al de certificeringen voldoet, valt het moeilijk aan te tonen - ondanks een sterk vermoeden - dat de auto gestolen is middels 'relay attack' van het 'keyless entry' systeem. Pas als de auto ongeschonden opduikt, kan je met de grootst mogelijke zekerheid stellen of de auto ontvreemd is door 'relay attack'.

Hoewel de autofabrikanten hun uiterste best de auto's zo optimaal uit te rusten ter voorkoming van diefstal, leert de praktijk dat diefstal van auto's nooit tot nul gereduceerd kan worden.

Preventie
Zelf kunnen bezitters van een auto met Keyless entry zo de nodige preventieve maatregelen nemen om diefstal via relay attack te voorkomen, door 'de autosleutel' thuis of kantoor in zilverfolie in een blikje te bewaren.

Een veiligere doch meer ingrijpende en kostbare maatregel om uw auto tegen het risico van auto-inbraak via relay attack 'volledig' te beperken, is de inbouw van een beveiligingssysteem met eigen autorisatie, dat onafhankelijk werkt van de keyless entry.***

Reactie van AadS:

Het 'veilig 'bewaren van de sleutel(s) in het kisten met aluminium papier is mij door niemand verteld. Voor mij is het duidelijk als je op deze manier je sleutel(s) moet bewaren is het duidelijk dat er iets mis is!!@***

Reactie van Michiel Claesen:

Zoals gezegd zie ik juridisch bezien geen mogelijkheden om met succes de autofabrikant (importeur/dealer) hiervoor aansprakelijk te stellen.

Mocht u over rechtsbijstand beschikken, dan zou u de haalbaarheid van de zaak ook nog eens door uw rechtsbijstand kunnen laten beoordelen.