Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik garantie op autobanden?

Vraag gesteld door Spoor op 5 maart 2015

Hallo, de banden van mijn hagelnieuwe auto zijn niet rond ze hebben z.g.n. Standplekken. Iets wat bij caravanbanden ook voorkomt en wordt veroorzaakt door het lang op een plek staan. Dat was bij mijn voorraadauto ook het geval. De auto is nu twee keer terug geweest in de werkplaats, maar de klacht blijft en kan niet worden verholpen. Nu wil ik onder garantie nieuwe banden, maar de dealer wil daar geen gehoor aangeven. De dealer stelt dat banden niet vallen onder de garantie. Ik ben het daar niet mee eens, omdat het product niet voldoet aan wat je in alle redelijkheid mag verwachten. Wie heeft er gelijk en wat te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In de Bovag Garantievoorwaarden worden banden inderdaad uitgesloten van garantie, daar het onderdelen betreffen die aan slijtage onderhevig zijn. Evenwel handelt het hier niet om een slijtage aan de banden, doch van zogenaamde `standplekken`,welke banden doorgaans gebrekkig maakt.

Voor zover blijkt dat de onderhavige banden `gebrekkig` zijn cq niet voldoen aan de redelijke verwachting,die u ervan zou mogen hebben, maakt dat u in principe met succes een beroep zou kunnen doen op de toepasselijke garantie, dan wel een soort van `wettelijke garantie`ofwel; conformiteit ex art 7:17 BW. Raadpleeg voor meer informatie over `conformiteit` onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/klachten-na-aankoop

Overigens resulteren `standplekken` doorgaans in een hinderlijk `bonkend effect` aan de auto.

Ik adviseer u, middels onze modelbrieven, een schriftelijk beroep te doen op de verstrekte garantie en/of op conformiteit ex art 7:17 BW e.v. : http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Mocht de dealer alsdan voet bij stuk houden, dan zou u - mits van toepassing - een beroep kunnen doen op uw rechtsbijstandverzekering, dan wel de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Kantonrechter of aan de Geschillencommissie Voertuigen.