Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan met NL kenteken vervoeren met auto met Duits kenteken

Vraag gesteld door Löwi op 30 maart 2018

Ik ben geemigreerd naar Duitsland en ben daar officieel ingeschreven. Voordat ik in Duitsland mijn auto heb aangemeld (en Duitse kentekens heb gekregen) Heb ik mijn caravan met NL kenteken ergens in Duitsland gestald. Nu wil ik mijn caravan terug naar NL brengen en daar permanend stallen. Vraag 1: Mag ik mijn NL caravan met mijn 'nu duitse auto' naar Nederland vervoeren? Vraag 2: Kan ik wanneer in Nederland vakantie houden wil, mijn NL caravan in nederland vervoeren achter mijn duitse auto?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent als Nederlander naar Duitsland verhuisd. U vraagt zich af of het in Nederland als in Duitsland toegestaan is om met een combinatie auto en caravan te rijden, waarbij de auto op Duits kenteken staat en de caravan nog op Nederlands kenteken.

Duitsland
Anders dan in Nederlad valt een gekoppelde aanhanger niet onder de WAM-dekking van het trekkend voertuig. Ofwel; de caravan dient apart verzekerd te worden.

Het is echter niet mogelijk een buitenlands gekentekend voertuig in Duitsland te verzekeren.

Nederland
In Nederland valt de gekoppelde aanhanger onder de dekking van het trekkend voertuig. Een gecombineerd treintje van een auto met Duits kenteken en en een caravan met een Nederlands kenteken is op zich geen probleem, ware het niet dat de caravan op Duits kenteken gesteld moet zijn, nu u niet langer in Nederland woonachtig bent.

Conclusie
U dient de caravan eveneens op Duits kenteken te laten zetten.